Astrofizicianul Mayor, câştigătorul Premiului Nobel: „Nu vom putea trăi niciodată pe o exoplanetă”

Michel Mayor tocmai a câştigat Premiul Nobel pentru Fizică 2019 pentru descoperirea unei planete care se învârte în jurul unei stele asemănătoare Soarelui. Dar ideea de a trăi pe ea este complet irealizabilă, a precizat acesta.
Michel Gustave Édouard Mayor
Michel Gustave Édouard Mayor (wikipedia.org)

Schimbări climatice, dezastre naturale, războaie termonucleare, foamete, secetă, epidemii. Acestea sunt doar câteva dintre motivele care produc îngrijorare şi împing umanitatea să se gândească la un plan B atunci când acest frumos Pământ al nostru nu va mai putea fi locuit.

Şi există mulţi care cred că ieşirea de urgenţă indică spaţiul: explorarea milioanelor de sisteme extrasolare în căutarea planetelor cu caracteristici cât mai asemănătoare celor ale planetei Pământ, unde să se migreze în caz de dezastru. Dacă există cineva care ştie ceva, acesta nu poate fi altul decât Michel Gustave Édouard Mayor, laureat al Premiului Nobel în Fizică împreună cu colegul său Didier Queloz, pentru descoperirea unei exoplanete orbitând o stea cu caracteristici similare cu cele ale Soarelui, denumită 51 Pegasi b.

Cu toate acestea, prognozele omului de ştiinţă sunt departe de a fi încurajatoare: într-un interviu care a fost difuzat de către AFP (Agenţia franceză de ştiri), astrofizicianul elveţian a spus clar că nu există posibilitatea ca omenirea să migreze către o exoplanetă. Motivul este simplu: suntem prea departe pentru a spera să ajungem într-un timp rezonabil.

"Migrarea către alte lumi? Sunt mult prea departe"

"Bine, hai să vorbim despre exoplanete", a spus Mayor, răspunzând la o întrebare directă referitoare la acest subiect, şi să fim clari: nu vom putea merge. Este vorba despre planete foarte, foarte îndepărtate. Chiar şi în cel mai optimist caz, cel în care am fi identificat o exoplanetă cu caracteristicile potrivite pe o rază de câteva zeci de ani-lumină - o distanţă nu prea mare pe o scară astronomică: practic unul dintre vecinii noştri de casă -, timpul necesar pentru a ajunge la aceasta ar fi foarte mare, de ordinul a sute de mii de ani, dacă nu chiar mai mult, folosind mijloacele pe care le avem astăzi la dispoziţie. Mai bine ne-am gândi să avem grijă de planeta noastră, care este încă frumoasă şi, mai presus de toate, încă se mai poate trăi aici". Prin urmare, o poziţie foarte clară a laureatului Nobel care a considerat că este necesar să întrerupă ştirile false şi să pună „capăt afirmaţiilor care spun că, dacă într-o zi viaţa nu va mai fi posibilă pe Pământ, am putea întotdeauna migra în altă parte. Este pură nebunie”.

Lăsând la o parte distanţa, există alte considerente care ar trebui să ne îndepărteze de iluzia că găsirea (chiar înainte de a ajunge) a unei noi „case” este atât de uşoară. Condiţiile pe care ar trebui să le aibă o planetă pentru a fi locuibilă de specia noastră, de fapt, sunt extrem de stricte: să orbiteze în jurul unei stele care nu este prea mică şi nici prea mare (ca Soarele); să fie la distanţă corectă de aceasta, pentru a nu ne prăji sau a îngheţa; cu o atmosferă şi un câmp magnetic care să o protejeze de radiaţiile cosmice; să găzduiască (sau cel puţin să permită prezenţa) apei lichide pe suprafaţa sa. Un mix de caracteristici care sunt foarte dificil de reprodus. Este adevărat, pe de altă parte, că universul este nelimitat, iar numărul planetelor care îl locuiesc este nelimitat. Dar, deocamdată, ar fi bine să ascultăm sfaturile lui Mayor şi să avem mai multă grijă de bătrâna noastră mamă Terra.