Premiul Nobel pentru Pace 2019, acordat premierului etiopian Abiy Ahmed Ali

Biroul premierului a comunicat că Etiopia "este mândră ca naţiune".
Abiy Ahmed Ali
Abiy Ahmed Ali (Getty Images)

Premiul Nobel pentru Pace pe 2019 a fost conferit premierului etiopian Abiy Ahmed Ali, promotorul istoricului acord de pace cu Eritreea. Anunţul a fost făcut vineri, 11 octombrie, de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe.

Ahmed Ali, în vârstă de 43 de ani, conduce Etiopia din 2018. În ceea ce priveşte relaţiile externe, premierul etiopian a semnat pacea cu Eritreea, punând capăt unui conflict care dura de douăzeci de ani şi a reuşit să îmbunătăţească legăturile cu toate ţările vecine. În politica internă, el a decis să elibereze prizonierii politici şi să restabilească dialogul cu opozanţii exilaţi.

Reacţia pe Twitter: „Suntem mândri ca naţiune”

„Suntem mândri ca naţiune”. Aceasta este prima reacţie care apare pe Twitter de la biroul premierului etiopian Abiy Ahmed după conferirea Premiului Nobel pentru Pace. De asemenea, biroul a lansat un comunicat în care a declarat „că această recunoaştere este o mărturie atemporală a idealurilor de unitate, cooperare şi existenţă reciproce pe care prim-ministrul le-a apărat constant”.

Născut în Agaro, regiunea Oromia, Ahmed provine dintr-o familie mixtă de creştini şi musulmani. A intrat în armată şi s-a ridicat până la gradul de locotenent-colonel. Ulterior a fost fondatorul şi directorul agenţiei guvernamentale de securitate cibernetică, într-o ţară în care autorităţile exercită un control strict asupra internetului. Devenit atunci ministru al Ştiinţei şi Tehnologiei, Ahmed este, de asemenea, liderul Partidului Democrat Oromo (OPDO), unul dintre cele patru partide etnice care formează Frontul Democrat Revoluţionar al poporului etiopian (Ersdf) la putere.