Ponta: Pe politica de coeziune, absorbţia e de 20%, vă rog să vorbiţi în termeni reali

Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.11.2012

Premierul Ponta a declarat marţi, la începutul şedinţei de guvern, că pe politica de coeziune gradul de absorbţie al fondurilor europene a ajuns la 20%, precizând că "pe la televiziuni lumea îşi dă cu părerea după ureche", cifrele prezentate fiind însă contrazise de datele publicate de MAEur.

„Vă rog pe toţi miniştrii să comunicaţi foarte corect situaţia actuală, pentru că pe la televiziuni toată lumea îşi dă cu părerea . Dvs aveţi obligaţia să vorbiţi tot timpul în termeni reali şi în cifre reale, să explicate foarte clar”, le-a spus Victor Ponta miniştrilor prezenţi la şedinţa de guvern.

El a arătat că “la politica de coeziune, din cele 19 miliarde de euro afectate României pentru perioada 2007-2013, până în acest moment au intrat 4 miliarde, mi-a confirmat-o chiar dl Gherghina (secretar de stat în MFP, n.r.)”. “Patru din 19 nu e 10% pe nicio matematică. Patru din 19 înseamnă 20%”, a adăugat şeful Executivului, adăugând că e foarte important “să nu lăsaţi minciunile repetate cum că România are sub 10% şi atunci nu trebuie să mai primească nimic”.

În context, Ponta a spus că la preluarea guvernării de către USL gradul de absorbţie pe fondurile de coeziune era sub 10%, însă pe baza măsurilor luate de actuala guvernare România are 20% grad de absorbţie. Şeful Executivului a criticat şi faptul că “o fostă ministră (Elena Udrea, n.r.) care nu a avut rată bună la absorbţia fondurilor UE spune că dacă nu am cheltuit banii pe vremea domniei sale să nu mai primim bani nici pe perioada 2014-2020”.

Potrivit datelor publicate de ministerul Afacerilor Europene cu privire la stadiul absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune, plăţile interne către beneficiari erau de 19,9 miliarde euro, echivalentul a 20,75%, la data de 31 octombrie 2012.

În schimb, declaraţiile de cheltuieli transmise către CE sunt de 9,97%, iar plăţile intermediare de la CE sunt de 9,72%, echivalentul a 1,87 miliarde euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor