Ponta: Ministrul Transporturilor va anunţa vineri soluţia juridică privind vânzarea CFR Marfă

Premierul Victor Ponta. (Epoch Times România)
Epoch Times România
11.10.2013

Premierul Victor Ponta a declarat joi că ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, va anunţa vineri soluţia juridică privind vânzarea CFR Marfă, după ce îi va convoca la minister pe consultanţii care au lucrat la privatizarea companiei de stat, urmând a stabili oprirea sau continuarea contractului încheiat cu câştigătorul licitaţiei, Grup Feroviar Român (GFR).

”Aplicăm prevederile legale, doamna ministru va face o analiză, probabil ca mâine (vineri, 11 octombrie, n.r.) vă va anunţa. Va chema consultanţii, îi cheamă pe cei din minister care au lucrat şi urmează să anunţe soluţia juridică, şi anume se opreşte contractul, se continuă… Nu se decide politic, ci în baza prevederilor legale”, a afirmat Victor Ponta.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat joi că omul de afaceri Gruia Stoica trebuie să plătească banii pentru CFR Marfă până în 14 octombrie.

Patronul GFR susţine, la rândul său, că are banii pentru a face această tranzacţie şi că este pregătit să facă plata.

Executivul nu a prelungit termenul până la care Gruia Stoica, proprietarul GFR, trebuie să vireze în conturile statului restul din suma stabilită pentru 51% din acţiunile operatorului de stat transport marfă.

Premierul Victor Ponta spune că Ministerul Transporturilor nu a trimis la Guvern proiectul de prelungire a termenului pentru finalizarea privatizării CFR Marfă.

GFR a anunţat, miercuri, că va da statul român în judecată pentru nerespectarea condiţiilor din contractul de privatizare a CFR Marfă. O condiţie invocată de GFR era chiar existenţa avizului de la Consiliul Concurenţei.

Pe de altă parte, proprietarul GFR, Gruia Stoica, a revenit asupra anunţului iniţial şi a precizat, joi, că ar putea plăti restul sumei pentru preluarea CFR Marfă (170 de milioane de euro, n.r.) chiar înainte de avizul Consiliului Concurenţei.

“Eu am semnat contractul cu Ministerul Transporturilor, şi nu cu Guvernul României (…) Nu eu condiţionez (finalizarea tranzacţiei de avizul Consiliului Concurenţei – n.r.), este o normă europeană care spune că nu se poate face nicio tranzacţie fără acordul Consiliului Concurenţei (…)

Eu mi-am respectat obligaţiile asumate în fiecare fază a contractului, este rândul vânzătorului să respecte obligaţiile contractuale (…) Îmi asum acest cost, de a plăti mai devreme şi de a aştepta avizul Concurenţei”, a declarat Stoica la Digi 24.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor