Cum se fac averile: Gruia Stoica ar putea da în judecată statul român pentru privatizarea CFR

Omul de afaceri Gruia Stoica. (Epoch Times România)
Epoch Times România
10.10.2013

Luni, 13 octombrie, expiră termenul pentru privatizarea CFR Marfă. Însă Gruia Stoica nu va plăti cele 170 de milioane de euro pe care îi mai datorează pentru acţiunile CFR.

Stoica a declarat miercuri că, dacă Ministerul Transporturilor nu îi obţine o amânare de plată, va da în judecată statul român, pentru a îşi recupera "măcar cheltuielile făcute până acum". De vină pentru tot acest haos, acuză el, sunt guvernanţii, care nu au corelat Hotărârea de Guvern ce reglementează preluarea CFR cu prevederile din Contractul între GFR şi stat.

Conform Hotărârii de Guvern pe care o reclamă Stoica, privatizarea CFR Marfă ar trebui să se finalizeze luni. Pană la acea dată, Grup Feroviar Român ar trebui să achite cei 170 milioane euro datoraţi statului pentru 51% din acţiunile CFR. Stoica însă se prevalează de prevederile din contract, în care, afirmă el, se stipulează clar că banii trebuie plătiţi după avizul -pozitiv- al Consiliului Concurenţei:

"Conform contractului de privatizare a CFR Marfă pe care l-am semnat, eu trebuie să plătesc banii după avizul Consiliului Concurenţei. Nu există niciun alt termen concret în contractul de privatizare în ceea ce priveşte finalizarea tranzacţiei. Nu ştiu de ce a apărut termenul de 60 de zile în Hotărârea de Guvern. Vânzătorul [Ministerul Transporturilor — n.r.] ar fi trebuit să coreleze Hotărârea de Guvern cu contractul de privatizare", a declarat Stoica pentru Agerpres.

Gruia Stoica nu plăteşte ci ameninţă că va da în judecată statul român

"Legislaţia europeană spune clar: nu se face niciun transfer fără avizul Consiliului Concurenţei, abia atunci facem şi plată. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României sau a Uniunii Europene să se plătească banii fără avizul Concurenţei. Eu am banii, dar pentru a-i plăti, trebuie ca vânzătorul să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Ce să fac, să pun acum 200 de milioane de euro şi, dacă peste cinci luni Consiliul Concurenţei dă aviz negativ, cine plăteşte comisioanele la bănci?", a expus Stoica motivele pentru care nu va plăti luni sumele datorate pentru preluarea CFR.

Stoica a informat că va acţiona statul în instanţă dacă termenul de plată nu este decalat până la primirea avizului Consiliului Concurenţei, aşa cum se prevede în contract. Potrivit patronului GFR, nu a existat până acum nicio tranzacţie în România sau în Uniunea Europeană unde cumpărătorul a achitat banii înainte de avizul autorităţii de concurenţă.

"Mă voi consulta cu avocaţii şi ne vom îndrepta [în instanţă — n.r.] să ne recuperăm pierderile. Ce vină am eu că vânzătorul nu a corelat Hotărârea de Guvern cu contractul de privatizare?", a mai declarat proprietarul GFR.

Stadiul contractului/privatizării CFR

Joi, 3 octombrie, GFR a virat 20 de milioane de euro reprezentant avansul pentru privatizarea CFR Marfă într-un cont escrow deschis la Banca Transilvania. Anterior, GFR a depus o garanţie de 10 milioane euro pentru participarea la privatizare. După ce a anunţat plată, Gruia Stoica a declarat că diferenţa de 202 milioane o va plăti ulterior avizului Consiliului Concurenţei.

Gruia a finalizat depunerea documentaţiei necesare obţinerii avizului, la Consiliul Concurenţei tot în cursul săptămânii trecute. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat duminică : "o analiză obişnuită durează maxim 45 de zile dacă notificarea este completă, iar în cazul unei analize mai complicate, termenul legal este de maxim 5 luni."

Amânare pentru GFR

Ministerul Transporturilor a iniţiat o hotărâre de Guvern care prevedea declararea termenului pentru finalizarea privatizării CFR până pe 20 decembrie.

Un comunicat al Ministerului Transportului informează ca, amânarea termenului are rolul de a asigura parcurgerii perioadelor necesare pentru completarea de către cumpărător a documentelor depuse prin notificarea Consiliului Concurenţei şi emiterea deciziei din partea autorităţii de concurenţă, dar şi pentru formalităţile de înregistrare la Registrul Comerţului a reducerii capitalului social al CFR Marfă.

Proiectul nu a fost discutat însă discutat în şedinţa Guvernului de miercuri.

"Ministerul Transporturilor nu a propus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului un asemenea proiect şi nici nu a fost vreo discuţie pe acest subiect în şedinţa de guvern", au transmis Biroul de Presă al Guvernului către mediafax.

Conform surselor citate, pentru perioada următoare "nici nu este programată o eventuală şedinţă specială de guvern pe subiectul prelungirii termenului de privatizare a CFR."

Ce zic conducătorii ţării despre privatizarea CFR

Luni, şeful statului avertiza că privatizarea CFR va face, mai devreme sau mai târziu, obiectul unei anchete a DNA-ului şi anticipa zbaterile ce vor urma pentru prelungirea termenelor de plată:

"Şi pentru că presimt, daţi-mi voie să vă spun că orice om priveşte la modul cum se derulează privatizarea CFR Marfă poate ajunge cu uşurinţă la concluzia că această privatizare va face, mai devreme sau mai târziu, obiectul unei anchete a DNA-ului. Este o privatizare în care s-au schimbat condiţiile de licitaţie după ce a rămas o anume firmă, este o privatizare în care termenele nu au fost respectate sau au fost profund întârziate pentru a crea condiţii mai favorabile companiei declarate câştigătoare, este o licitaţie, un câştigător de licitaţie pentru care acum se fac eforturi pentru a se prelungi din nou termenele la care să facă plată".

Preventiv, Băsescu a cerut să nu se mai continue modificarea condiţiilor în care să se facă plată la CFR, pentru că nu există nicio justificare în raport cu ce vă spune Consiliul Concurenţei.

"Hotărârea de privatizare care a stabilit strategia de privatizare are termene clare, care şi aşa în mod artificial au fost deja prelungite până acum. Ba că a durat o lună până s-a emis Hotărârea de Guvern prin care se fixa câştigătorul, ba pe urmă s-a făcut jocul cu CSAT până la publicarea în Monitorul Oficial, ba mai ştiu eu ce alte tertipuri. Plata avansului s-a făcut conform datelor publice pe data de 3 octombrie, deci pe 3 noiembrie trebuie plătită întreaga sumă. Nu aş vrea să mi se spună peste vreo 2-3 ani că ori eu am lăsat de pe acum, prin testament post-prezidenţial, luaţi-i pe cei care au condus privatizarea CFR Marfă sau să dea vina pe viitorul preşedinte că uite din cauza viitorului preşedinte ne-a luat DNA".

Premierul Victor Ponta consideră în schimb că o eventuală prelungire a termenului de finalizare a privatizării CFR Marfă este justificată exact pe motivul invocat de Stoica: până nu se pronunţă Consiliul Concurenţei, oricum statul nu are dreptul să transfere CFR-ul către GFR.

"Problema este ca eu nu pot să-i dau compania [lui Stoica] dacă mâine dă banii, mâine nu pot să-i dau compania pentru că, în conformitate cu legea, până nu se dă avizul Consiliului Concurenţei, nu am voie să predau societatea. Cum ar fi să plăteşti 200 milioane şi eu să zic că dau compania peste 6 luni ? Dacă avizul e negativ, ce fac ? Îl scot din firmă şi îi dau 200 de milioane ? Haideţi să nu fim absurzi!", a spus Ponta

Premierul a evitat însă să se pronunţe în legătură cu prelungirea termenului privatizări. Ponta a declarat că va discuta cu ministrul Transporturilor şi după aceea va decide dacă privatizarea se opreşte sau nu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor