Privatizarea CFR Marfă s-ar putea relua. Guvernul nu a îndeplinit, până acum, toate condiţiile pentru finalizarea procesului

Transporturi feroviare, vagoane de marfă (Epoch Times România)
Epoch Times România
10.10.2013

Guvernul nu a discutat miercuri prelungirea termenului pentru finalizarea privatizării CFR, până pe 20 decembrie, cum se prevedea într-un proiect de Hotărâre de Guvern postat pe pagina de internet a instituţiei. În acest moment, şi dacă Grup Feroviar Român (GFR), câştigătorul licitaţiei, plăteşte restul acţiunilor până luni, 13 octombrie – data limită pentru finalizarea tranzacţiei prevăzută în Hotărârea de Guvern pentru aprobarea contractului de vânzare – cumpărare, nu sunt îndeplinite alte condiţii suspensive şi privatizarea se reia.

Care sunt cele 5 condiţii de care depinde privatizarea CFR Marfă, incluse în Hotărârea de Guvern privind aprobarea contractului de privatizare.
“Potrivit textului de lege, aceste condiţii sunt:

1. Emiterea de către Consiliul Concurenţei a unei adrese sau decizii în conformitate cu dispoziţiile art. 46 din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau emiterea unui asemenea document de către alte autorităţi de concurenţă competente;
2. Finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra societăţii la data semnării contractului şi definitivarea structurii capitalului social al societăţii ca urmare a operaţiunii de majorare de capital în baza conversiei;
3. Obţinerea de către vânzător, după caz, de la finanţatorii interni şi externi ai societăţii, a acordului acestora cu privire la modificarea structurii acţionariatului societăţii, ca efect al încheierii prezentului contract, iar acordul astfel obţinut nu include condiţii mai oneroase pentru societate faţă de termenii aplicabili potrivit contractelor de finanţare la data semnării;
4. Creditarea contului vânzătorului cu toate sumele datorate de cumpărător vânzătorului, reprezentând preţul de cumpărare;
5. Semnarea declaraţiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în registrul acţionarilor şi de acţiuni al societăţii.

Aşa cum se poate lesne vedea, doar două condiţii din cele 5 au fost deja îndeplinite, în speţă conversia datoriilor în acţiuni şi plata de către GFR a 10% în contul escrow”, a declarat, miercuri, Agenţiei de presă r/News, Călin Graţian, vicepreşedinte Grampet Grup, care deţine GFR, câştigătorul licitaţiei.

Celelalte trei condiţii nu sunt îndeplinite cu trei zile înainte de expirarea termenului pentru finalizarea privatizării CFR Marfă, astfel încât, chiar dacă GFR ar plăti până pe 13 octombrie restul banilor, îndeplinind în totalitate condiţia care depinde de companie, tot ar rămâne condiţia referitoare la avizul Consiliului Concurenţei, la fel de importantă ca plata acţiunilor, fără de care privatizarea se reia.

Avizul Consiliului Concurenţei nu se poate obţine până pe 13 octombrie, având în vedere declaraţiile preşedintelui instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, care a spus, în nenumărate rânduri, că analiza durează cinci luni.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu au vrut să comenteze pe această temă.

Hotărârea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfă a fost publicată pe 14 august în Monitorul Oficial, termenul de finalizare a transferului de proprietate fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv 13 octombrie.

Un proiect al Ministerului Transporturilor, publicat săptămâna trecută pe pagina de internet a instituţiei, modifica alineatul 2 al punctului 9 din anexa la HG 526/2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni dintre Ministerul Transporturilor şi Grup Feroviar Român, deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica.

“Având în vedere obligaţia cumpărătorului de a notifica prompt, după semnarea contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni, Consiliul Concurenţei şi/sau alte autorităţi de concurenţă competente cu privire la tranzacţie, conform prevederilor Legii nr.21/1996, dacă finalizarea nu a avut loc până la data de 20 decembrie 2013, contractul se desfiinţează de plin drept, fără a mai fi necesară punerea în întârziere, fără orice altă formalitate prealabilă şi fără intervenţia instanţei”, se arată în proiectul de act normativ.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, marţi, un apel către Guvern, cerându-i să nu se joace cu privatizarea CFR Marfă. Şeful statului a subliniat că este ilegală modificarea condiţiilor din contract.

”Fac apel la Guvern să nu se joace cu CFR Marfă, să nu se joace de-a modificarea continuă a condiţiilor în care GFR poate achita banii. A fost o strategie aprobată în Guvern, a fost schimonosită prima parte pentru a scoate un anumit câştigător, opriţi-vă, este ilegal”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat anterior că orice om care priveşte la modul în care se desfăşoară procesul de privatizare a CFR Marfă poate consideră că mai devreme sau mai târziu acesta va face obiectul unei anchete.

Şeful statului a spus că îi atenţionează pe cei care conduc procesul de privatizare a CFR Marfă, pentru ca la un moment dat să nu spună că “i-a luat DNA” la comanda lui Băsescu.

“Băieţi, dacă o să vă ia (DNA – n.r.), o va face pe ce aţi făcut până acum în procesul de privatizare a CFR Marfă”, a spus Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor