Pilonul II se clatină. Tudose: "Dacă este mai bine pentru români, vom da mai mulţi bani la Pilonul I"

După ce a scăpat de desfiinţare/naţionalizare, Pilonul II a reintrat în vizorul Guvernului care ar vrea să reducă contribuţiile la acesta. Ca de obicei, se invocă binele românilor.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, pe fundalul discuţiilor legate de o iminentă OUG prin care se vor reduce contribuţiile la Pilonul II de pensii, că discuţiile în cazul Pilonului I şi Pilonului II de pensii sunt avansate şi că, dacă este mai bine pentru români, vor fi alocaţi mai mulţi bani pentru Pilonul I, relatează Agerpres.

"Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are management privat. Acum jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II.

S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II şi din această cauză am solicitat, şi a fost şi decizie politică, Ministerului de Finanţe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun să facem puţin acum în aceşti ani când creşterea economică este foarte mare şi randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II.

Discuţiile sunt avansate şi decizia va fi luată având în vedere interesul suveran al celor care îşi plătesc acele contribuţii pentru pensii. Fiind o contribuţie vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pe fiecare român vor creşte", a declarat Tudose, la Neptun, după şedinţa CExN al PSD.

Premierul a mai subliniat că Guvernul nu doreşte să desfiinţeze Pilonul II de pensii.

"Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că, dacă este mai bine pentru români, vom da mai mulţi bani la Pilonul I", a adăugat Tudose.

Reamintim că, nu demult, se zvonea că Pilonul II va fi naţionalizat, informaţie care a stârnit valuri de indignare mai ales după ce a fost "emisă" oficial şi de ministrul de Finanţe; ulterior, Guvernul a încercat să calmeze spiritele susţinând că acest lucru nu se va întâmpla, pentru ca, mai nou, să se vorbească despre faptul că la orizont se arată o OUG prin care contribuţia la Pilonul II de pensii va fi redusă de la 5,1 la sută, cât este în prezent, la mai puţin de jumătate. Decizia va afecta în jur de 7 milioane de români.