Vlad Alexandrescu: PSD nu se va opri până nu va desfiinţa complet Pilonul II de pensii

Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Facebook, Vlad Alexandrescu)

PSD nu se va rezuma la a reduce contribuţiile pentru Pilonul II de pensii, ci va merge până la a-l desfiinţa complet, însă etapizat, căci partidul lui Liviu Dragnea şi-a învăţat lecţia după OUG 13, şi anume, să nu arunce totul în joc printr-o singură ordonanţă, ci să facă totul în mai mulţi paşi, pentru a evita alte mari proteste, arată, pe Facebook, senatorul USR Vlad Alexandrescu.

"Vedem cum se pun în practică aceste metode prin propunerile lui Tudorel Toader în justiţie şi, mai recent, planurile PSD de a reduce contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II). Exact ca în Justiţie, îmi este clar că nu se vor opri aici şi vor merge până la a-l desfiinţa complet. Totul cu paşi mici şi prudenţi, desigur.

Acum nici două luni, ministrul Finanţelor Publice anunţa abrupt desfiinţarea Pilonului II, chiar în ziua audierii sale în Parlament pentru funcţia de ministru. În aceeaşi zi, Liviu Dragnea a descris această intenţie ca fiind ”o prostie”. Aflăm acum de la reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) că, în timpul unei întâlniri cu ministrul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), au fost informaţi despre viitoare măsuri de reducere a contribuţiilor către Pilonul II. Să ne înţelegem, reprezentanţii APAPR erau chemaţi să ia notă de măsuri, nu era o dezbatere.

Astăzi, aflăm de la premierul Tudose că totul e o minciună. Că nu se vor lua bani de la fondurile obligatorii de pensii private, dar că randamentului Pilonului I este mai mare şi că se caută soluţii pentru a-l alimenta cu mai mulţi bani, din alte surse. (Trecem peste faptul că premierul Tudose nu ştie că Pilonul I nu are randament, ci e un mecanism de plată pe măsura acumulării contribuţiilor)", scrie Alexandrescu.

În acest context, senatorul USR ridică - retoric - întrebarea "ce încredere mai pot avea cetăţenii acestei ţări în nişte oameni care se răzgândesc de la o săptămână la alta sau se contrazic de câteva ori în 24 de ore?"

"Cum aş putea să-l cred pe prim-ministru când spune că ”statul e un administrator mai bun”, când refuză să rezolve problema TAROM-ului, devenit o gaură neagră a banilor publici tocmai din cauza unui stat ineficient şi corupt?

Cum aş putea să-l cred pe Liviu Dragnea când spune ieri că ne-am îngrijorat degeaba cu privire la legile Justiţiei, iar azi declară senin că Tudorel Toader trebuie să meargă mai departe cu asaltul asupra Justiţiei?", se întreabă fostul ministru al Culturii.

Potrivit lui Alexandrescu, PSD a făcut din guvernarea ţării un poligon de încercare pentru amatorism, populism şi devalizarea cu impunitate a banului public iar nota de plată pe care o vor lăsa social-democraţii după încă 3 ani şi jumătate de guvernare va fi prea mare pentru ca românii să şi-o poată permite.