Ponta despre Roşia Montană: În mod sigur, există interese economice din afara României

Premierul  român Victor Ponta.
Premierul  român Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Premierul Victor Ponta, a declarat marţi seara că în mod sigur, există interese economice din afara României privind Roşia Montană şi că există un război economic care s-a pliat pe nişte manifestaţii normale.

"Există un război economic care s-a pliat pe nişte manifestaţii normale, de bună-credinţă, care este, în baza informaţiilor pe care eu le deţin, din două direcţii: în mod sigur, există interese economice din afara României ca România să nu îşi redeschidă mineritul în ansamblu - nu vorbim doar de aur sau de cianuri, ci de minerit - şi că România să nu fie independentă economic din punct de vedere al gazelor. E normal, cine vrea prin jurul nostru să avem gazele noastre, să nu le mai importăm, şi cine vrea să avem resurse naturale importante ? Nu cred că cineva vrea cu adevărat şi în mod clar există şi acest gen de influenţă", a spus Ponta la România TV.

În cea de-a 17-a zi a protestului faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, câteva zeci de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat la fântâna de la Universitate din Bucureşti, marţi seară.Ei au afişat bannere cu mesaje cu "Roşia Montană, Fukushima României", "Mediul trebuie decontaminat" şi "Adevărul nu stă în mine, ci în noi. Uniţi salvăm Roşia Montană".

Protestatarii au cerut demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu, retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.

Reamintim că Guvernul a decis la 27 august să aprobe proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană. Proiectul a intrat acum în circuitul parlamentar şi necesită aviz, raport şi vot final în fiecare dintre cele două camere legislative urmând ca, ulterior, să meargă la promulgare.