Băsescu previne public Guvernul în privinţa Roşia Montană

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă luni, la ora 18.30, la Palatul Cotroceni despre legea privind Roşia Montană, susţinând că cea mai bună soluţie e că guvernul să retragă urgent proiectul din parlament. În context, el a declarat că preşedintele PNL, Crin Antonescu, ştie că proiectul de lege al Roşia Montană este neconstituţional şi l-a acuzat pe Crin Antonescu că se joacă de-a votul.

“Antonescu a intrat în jocul votăm sau nu votăm. Or, Antonescu ştie de pe acum că proiectul este neconstituţional. Decât să se joace o votăm, nu o votăm, ca să vadă apoi de cine se lipeşte, mai bine îi spune lui Ponta că este neconstituţională şi îl pune s-o ia înapoi.”

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis premierului Victor Ponta să guverneze şi să retragă de urgenţă legea. Şeful statului a notat că, pentru a guverna, Victor Ponta trebuie să scape de laşitate şi să renunţe la şmecherie. De asemenea, şeful statului a sugerat că ministrul Dan Şova ar trebui să-şi dea demisia.

Traian Băsescu a precizat că nu-şi schimbă poziţia în privinţa Roşia Montană, dar a estimat că aurul ar putea rămâne în ţară prin intermediul Băncii Naţionale, care ar putea deveni primul cumpărător.

Nu se poate atribui prin lege un contract

Făcând referire la proiectul Roşia Montană, preşedintele a declarat, că nu se poate atribui prin lege un contract.

“Am afirmat de la bun început că nu se poate atribui prin lege un contract şi acest lucru este confirmat de jurisprudenţa Curţii Constituţionale prin decizile sale numărul 600/2005 şi 970/2007 şi nu în ultimul rând, decizia legată de respingerea memorandumului de înţelegere cu privire la Rompetrol Grup pe care CC nu a validat-o în 2013, de curând.”, a reiterat Traian Băsescu.

Cea mai bună soluţie este ca premierul să retragă din Parlament proiectul privind Roşia Montană, a declarat preşedintele.

"Cred că cea mai bună soluţie este că Guvernul să retragă proiectul din Parlament. Sigur, sunt şi lucruri care trebuie stabilite prin lege, cum ar fi creşterea redevenţelor din Legea minelor. (...) Dar în niciun caz legea nu poate să cuprindă atribuţiuni care sunt ale Executivului", a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Băsescu a explicat de ce a simţit nevoia să „prevină public Guvernul” în privinţa neconstituţionalităţii proiectului de lege referitor la Roşia Montană, afirmând că există riscul ca disputele publice să continue o lună, o lună şi jumătate, pentru că după aceea să se constate că ceea ce au votat parlamentarii, conform indicaţiilor de partid, este neconstituţional şi

Preşedintele a mai declarat că premierul ar trebui să retragă urgent proiectul, pentru că riscul este "tensionarea la maxim a societăţii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne