Înalţii demnitari, salarii mai mari de la 1 august. Ponta dă explicaţii

Premierul Victor Ponta a vorbit marţi, în cadrul unei emisiuni B1 TV, despre motivele pentru care a decis să nu mai amâne majorarea salariilor înalţilor demnitari, aşa cum a afirmat că va face, după ce şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a susţinut că măsura nu ar fi fost agreată de preşedintele Klaus Iohannis.
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
29.07.2015

Premierul Victor Ponta a vorbit marţi, în cadrul unei emisiuni B1 TV, despre motivele pentru care a decis să nu mai amâne majorarea salariilor înalţilor demnitari, aşa cum a afirmat că va face, după ce şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a susţinut că măsura nu ar fi fost agreată de preşedintele Klaus Iohannis.

"S-au pus bani. S-a schimbat schimbarea. (...) Eu nu mi-am schimbat părerea asupra faptului că a fost inoportun şi că trebuia să mărim salariile la demnitari odată cu toată lumea. Dar, două lucruri foarte politice: unu, însemna să abrog un lucru făcut cu bună credinţă de către domnul Oprea, ceea ce din punct de vedere politic era o situaţie penibilă şi, doi, - că asta a fost şi opinia şi a lui Liviu Dragnea şi a celorlalţi şefi de coaliţie - părea că mă răzbun pe domnul Iohannis, că îi tai salariul, ori răzbunarea nu e arma cea mai bună în politică. Nu mi-am schimbat părerea, dar am înţeles punctul de vedere al colegilor mei şi am pus bani acolo", a precizat Victor Ponta.

În ceea ce priveşte bugetarea ordonanţei prin care s-au mărit salariile înalţilor demnitari ai statului, premierul Ponta a explicat că, în luarea acestei decizii, a ţinut cont de sugestia noului şef interimar al PSD, Liviu Dragnea.

"Eu am ţinut cont, domnul Dragnea e acum preşedintele PSD, eu sunt un simplu membru de partid. Opinia lui Liviu Dragnea a fost că ne asumăm, decât să se spună că ne răzbunăm pe Klaus Iohannis şi îi tăiem salariul. Câţi bani a cerut Administraţia Prezidenţiala atât i-am dat. Ideea este că suntem un partid mare, că Guvernul colaborează cu Preşedinţia şi că decât să avem războaie e mai bine să avem o colaborare civilizată", a subliniat Victor Ponta.

"Am luat decizia să donez diferenţa de salariu către echipa de baschet a Clubului Steaua"

Premierul Victor Ponta a revenit, miercuri, cu un mesaj pe contul său de Facebook în care anunţă că a luat decizia personală de a-şi dona diferenţa de salariu primită prin "faimoasa ordonanţă" către echipa de baschet a Clubului Steaua.

"Nu m-am răzgândit, cred în continuare că este corect că demnitarii din România (Preşedinte, preşedinţii Parlamentului, miniştrii, etc.) trebuie să aibă un salariu decent, cel puţin egal cu alţi funcţionari din subordine şi relativ asemănător cu ceea ce se întâmplă în Europa. Dar la fel de corect este ca această mărire de salariu să fie făcută în acelaşi timp cu salariile celorlalţi angajaţi din sectorul public. Aşa că pot să mai aştept până vom adopta noua Lege a Salarizării!

În consecinţă, am luat decizia personală ca începând cu data de 1 August să donez diferenţa de salariu primită prin "faimoasa ordonanţă" către echipa de baschet a Clubului Steaua (care, anul acesta, joacă dupa mulţi ani din nou într-o competiţie europeană). Aşa am sufletul împăcat şi fac şi un gest simbolic de sprijin pentru echipa şi sportul pe care le iubesc atât de mult de peste 30 de ani! P.S. - Comentariile "Propagandei" şi demagogia unor consilieri prezidenţiali care criticau pe la TV măsura şi acum vor încasa banii cu tupeul deja consacrat îmi sunt în acest caz total indiferente!", a scris premierul Ponta.

"Ponta a fost pus sub tutelă, pentru că nu mai prezintă încredere"

Fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a comentat decizia premierului Ponta de a mări salariile demnitarilor în ciuda declaraţiilor sale anterioare:

"Înţeleg că pe Ponta l-a convins partidul să mărească totuşi indemnizaţiile demnitarilor. Reamintesc că, la întoarcerea din Turcia, Ponta a găsit pe masă OUG dat de Oprea, impulsionat de Iohannis, privind creşterea indemnizaţiilor demnitarilor. Din cauză că nu s-au mai înţeles asupra "iniţiatorului" (adică toată lumea fugea de răspundere şi arăta cu degetul spre celălalt), Ponta a hotărât să nu aloce bani la rectificare şi deci să ţină suspendată aplicarea ordonanţei până când intră în vigoare toată grila bugetarilor.

O soluţie raţională, aici am fost de partea lui Ponta. Numai că Ponta a făcut-o ca un copil îmbufnat, nu pentru că ar fi crezut în cine ştie ce principii. Ca dovadă că azi (marţi - n.r.) niciun principiu nu l-a împiedicat să meargă mai departe şi să aloce bani la rectificare. De unde deducem că: 1. Iohannis conduce PSD prin Dragnea şi guvernul prin PSD. 2. Ponta a fost pus sub tutelă, pentru că nu mai prezintă încredere (Dragnea - "Ponta nu mai e foarte stabil"). 3. Ponta nu are principii."

Recomandăm şi Înalţii demnitari vor avea salarii mai mari de la 1 august

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor