Înalţii demnitari vor avea salarii mai mari de la 1 august

Victor Ponta şi Klaus Iohannis
Victor Ponta şi Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ)

În ultima sa zi de premier interimar, Gabriel Oprea a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a mărit substanţial salariile celor mai înalţi demnitari din stat. Deşi ameninţa că va amâna această majorare după ce şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a susţinut că măsura nu ar fi fost agreată de preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta s-a răzgândit, astfel că înalţii demnitari vor avea salarii mai mari de la 1 august.

Potrivit hotnews.ro, Victor Ponta declara, pe 10 iulie, că la următoarea şedinţă a Executivului va adopta o altă ordonanţă astfel încât salariile înalţilor demnitari să crească odată cu cele ale bugetarilor. Pe 24 iulie, premierul a anunţat că odată cu rectificarea bugetară va fi luată o decizie politică şi în privinţa acestor salarii, iar în cele din urmă, majorarea salariilor demnitarilor a fost cuprinsă chiar în rectificarea bugetară.

Preşedintele ţării, premierul, şefii celor două camere ale Parlamentului vor avea un salariu brut de 21.540 de lei, iar net de 15.108 lei, începând cu 1 august 2015, la nivelul indemnizaţiei preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, reiese din ordonanţa privind majorarea indemnizaţiilor lunare pentru cele mai înalte funcţii de demnitate publică din România, citată de Agerpres.

Vicepremierul ţării, adică Gabriel Oprea, va avea o indemnizaţie lunară brută de 20.000 de lei, suma netă pe care o va încasa lunar fiind de 14.024 de lei.

La rândul lor, miniştrii şi şefii de servicii de informaţii — SRI, SIE, STS şi SPP — vor avea o indemnizaţie lunară de 19.055 de lei brut, suma netă pe care urmează să o încaseze fiind de 13.365 de lei.

"În total sunt 48 de funcţii vizate de această ordonanţă", a declarat Gabriel Oprea, adăugând că "noul nivel de salarizare ţine cont de reperul pe care îl reprezintă salarizarea în justiţie, şi anume remunerarea funcţiilor de preşedinte şi judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

Recomandăm şi Scandal mare pe tema creşterii salariilor înalţilor demnitari

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.