Pompeo: SUA doreşte ca toţi soldaţii iranieni să plece din Siria

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că SUA urmăreşte să expulzeze toţi soldaţii iranieni din Siria, în pofida deciziei Washingtonului de a-şi retrage soldaţii din ţara răvăşită de război, potrivit RFE/RL.

“Este momentul ca vechile rivalităţi [din Orientul Mijlociu] să înceteze, pentru binele regiunii”, a afirmat Pompeo într-un discurs ţinut joi, în capitala egipteană Cairo, pe tema obiectivelor mai ample ale SUA în Orientul Mijlociu.

De asemenea, el a mai menţionat că SUA “va folosi diplomaţia şi va lucra cu partenerii noştri pentru a expulza fiecare soldat iranian” din Siria şi va amplifica acţiunile “pentru a aduce pace şi stabilitate poporului sirian care suferă de mult timp”.

Pompeo s-a aflat în Egipt ca parte a unui turneu în 9 naţiuni din Orientul Mijlociu cu scopul de a reasigura partenerii arabi că Washingtonul nu abandonează regiunea în pofida planurilor de a-şi retrage trupele din Siria.

Iranul, împreună cu Rusia, a oferit preşedintelui sirian Bashar al-Assad un suport major pe parcursul conflictului din Siria, care a izbucnit în martie 2011 prin suprimarea de către guvern a manifestanţilor anti-Assad. Conflictul a provocat peste 400.000 de morţi, a dus la strămutarea a milioane de oameni şi a devastat numeroase locaţii istorice din ţară.

În discursul său, Pompeo a insistat că SUA este o “forţă a binelui” în Orientul Mijlociu şi că rămâne dedicată “distrugerii complete” a pericolului ce îl reprezintă grupul jihadist Statul Islamic.

“Când America se retrage, urmează haosul”, a adăugat Pompeo.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a ironizat comentariile lui Pompeo, scriind pe Twitter: “Oricând/oriunde interferează SUA, urmează haosul, represiune şi indignare”.

Pompeo a sosit în Egipt în 10 ianuarie, după vizite în Iordania şi Irak.

După discuţii cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, Pompeo a precizat pe Twitter că “SUA rămâne fermă alături de Egipt în angajamentele de protejare a libertăţii religioase şi în lupta împotriva terorismului care ameninţă toţi prietenii din Orientul Mijlociu”.

Din Egipt, Pompeo va călători în statele arabe din Golf.