Rusia extinde patrulele militare pentru a “asigura securitatea” în Siria

Soldaţi ruşi în Siria
Soldaţi ruşi în Siria (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi extins prezenţa trupelor sale în Siria şi a cerut soldaţilor să efectueze patrule de rutină în zone specifice, după ce omologul său Donald Trump a decis să retragă trupele americane din ţara arabă, potrivit unor imagini video.

Un material video prezintă soldaţi ruşi puternic înarmaţi în diverse vehicule patrulând anumite zone din Siria. Un soldat rus a explicat sarcina primită, în timp ce “asigură securitatea” ţării, precizând: “Astăzi am început să patrulăm în zona de siguranţă din regiunea Manbij şi în vecinătatea ei, potrivit Express.co.uk.

“Sarcina noastră este de a asigura securitatea în acea zonă şi de a controla poziţia şi mişcările grupurilor armate”.

Războiul civil din Siria s-a aflat constant pe paginile ziarelor în ultimele luni, liderul american Donald Trump şi Vladimir Putin fiind atât criticaţi, cât şi lăudaţi pentru acţiunile lor în ţara arabă.

Trump a anunţat în decembrie 2018 că grupul jihadist Statul Islamic a fost înfrânt şi a precizat că va începe retragerea tuturor soldaţilor americani.

La sfârşitul anului trecut, într-un interviu acordat postului Sky News, Bob Seely, fost sergent în armata britanică şi parlamentar conservator britanic, a criticat decizia lui Trump şi a avertizat că Rusia ar putea avea o prezenţă militară mai extinsă în Siria.

SUA a declarat că decizia de retragere a tuturor trupelor din Siria este condiţionată de asigurarea siguranţei kurzilor din ţara arabă de către Turcia, a precizat John Bolton, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă, potrivit RFE/RL.

Bolton a afirmat duminică, în timpul unei vizite în Israel, că retragerea trupelor americane este condiţionată şi de înfrângerea ultimelor elemente ale grupului jihadist Statul Islamic în Siria, cunoscut şi sub numele de ISIS.

În plus, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că se poate avea încredere în preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că acesta nu va ataca kurzii din Siria, care au fost aliaţi ai SUA în timpul campaniei sale împotriva jihadiştilor.

“Erdogan şi-a luat un angajament faţă de preşedintele Trump... că turcii vor continua campania de combatere a ISIS după plecarea noastră şi că turcii se vor asigura că cei cu care am luptat împreună – pe care i-am asistat în campania anti-ISIS – vor fi protejaţi”, a susţinut Pompeo.