Poliţia rusă percheziţionează birourile companiei Nginx

(Captură Foto)

Poliţia rusă a percheziţionat birourile din Moscova ale companiei Nginx, care produce un popular server pentru web, deţinut de SUA.

Oficial, motivul percheziţiei este plângerea unui proprietar legată de un motor de căutare, a declarat joi Forbes Rusia.

Autorităţile au intrat în birourile Nginx din Moscova, pe baza unei plângeri privind încălcarea de drepturi depusă de oligarhul rus Alexander Mamut.

Mamut a devenit proprietar al motorului de căutare Rambler din epoca anilor '90 alături de colegul oligarh Vladimir Potanin în 2013 şi a cumpărat miza lui Potanin trei ani mai târziu.

„Am constatat că dreptul exclusiv al Rambler Internet Holding la serverul web Nginx a fost încălcat prin acţiunile terţilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Rambler pentru Forbes.

„În această privinţă, Rambler Internet Holding a cedat drepturile de a sesiza acţiuni şi procese legate de încălcarea drepturilor de către Nginx către Lynwood Investments CY Ltd”, a continuat el.

Autorităţile estimează pierderile lui Rambler din presupusa încălcare a dreptului de autor la 51,4 milioane de ruble (820.000 USD), conform unei copii a unui dosar penal citat de Forbes.

Mamut a fost reperat plecând de la un eveniment de la Sberbank, joi, miercuri, nu la mult timp după începerea percheziţiei de la Nginx, conform Forbes. Sberbank, cel mai mare creditor din Rusia, a cumpărat 46,5% din Rambler Group în aprilie.

Autorităţile l-au reţinut pentru scurt timp pe dezvoltatorul Nginx şi fostul administrator al sistemului Rambler, Igor Sisoiev, împreună cu cofondatorul Maxim Konovalov, a relatat Forbes.

Sisoiev a spus că a dezvoltat Nginx în 2002 în afara activităţii sale pentru Rambler şi că programarea nu se regăsea în fişa postului său.

Rambler ştia de proiectul independent open-source al lui Sisoiev atunci când l-a angajat în 2000, a declarat pentru Forbes fostul său director, Igor Aşmanov.

Nginx este unul dintre cele mai populare servere web open-source şi este utilizat de aproape 38% din site-urile web. Dezvoltatorul american F5 Servers a cumpărat Nginx pentru 670 milioane USD în martie 2019.