Ucraina extinde statutul special al regiunilor sale estice

Proteste masive la Kiev, împotriva planului Zelenski de acordare a autonomiei în Donbas şi Lugansk
Proteste masive la Kiev, împotriva planului Zelenski de acordare a autonomiei în Donbas şi Lugansk (Getty Images)

Parlamentul Ucrainei a votat joi extinderea reglementărilor care să ofere autonomie limitată regiunilor estice, controlate de separatişti, o condiţie necesară pentru soluţionarea conflictului îngheţat sprijinit de Rusia.

Parlamentarii au acordat o prelungire de un an „statutului special” al regiunilor Donbas şi Lugansk, adoptat în 2014 şi prelungit de mai multe ori.

În conflictul din estul Ucrainei, izbucnit în 2014 - în care au fost ucise peste 13.000 de persoane - a lăsat o mare suprafaţă din Ucraina sub controlul separatiştilor susţinuţi de Moscova şi a agravat cea mai adâncă fisură dintre Rusia şi Occident de la Războiul Rece.

Legea care acordă prelungirea statutului special „are ca scop crearea unor oportunităţi provizorii suplimentare pentru punerea în aplicare a condiţiilor legislative relevante care vizează soluţionarea paşnică a situaţiei în anumite zone din Donetsk şi Lugansk”, a declarat unul dintre autorii săi, Oleksandr Kornienko, înaintea votului din Parlament.

Statutul permite regiunilor să-şi înfiinţeze forţe de poliţie, parchete şi instanţe proprii şi să organizeze alegeri locale.

Un acord de extindere a legii privind statutul special a fost unul dintre elementele majore ale negocierilor de la Paris, ţinute în format Normandia - Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania - în această săptămână

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe