Şamanul care voia să-l exorcizeze pe Putin primeşte interdicţie de a părăsi oraşul

Alexei Gabişev
Alexei Gabişev (youtube, printscreen)

Rusia a interzis miercuri unui şaman să părăsească oraşul natal siberian, după ce a fost reţinut în timpul unei a doua încercări de a călători la Moscova pentru ceea ce a numit el "o misiune de exorcizare" a preşedintelui Vladimir Putin în Kremlin.

Alexander Gabişev a devenit o curiozitate mediatică atunci când, în luma martie, a pornit într-o călătorie de peste 8.000 de kilometri până la Moscova, pentru a-l alunga pe liderul Rusiei de la Kremlin. Gabişev l-a descris pe Vladimir Putin ca pe un demon.

Călătoria a fost oprită după ce poliţia l-a reţinut pe o şosea din estul Siberiei pentru o infracţiune nespecificată.

Amnesty Internaţional a condamnat arestarea, iar activiştii pentru drepturile omului au declarat că Gabişev a fost cercetat pentru presupus extremism şi băgat într-un azil psihiatric, unde medicii au ajuns la concluzia că este nebun.

Ei au spus că Gabişev „ar trebui să fie liber să-şi exprime opiniile politice şi să-şi exercite religia la fel ca oricine altcineva” şi că detenţia sa este „grotescă”.

Gabişev a anunţat duminică că va porni într-o nouă călătorie spre Moscova, dar şi această nouă tentativă a fost brusc oprită , marţi, când a fost din nou reţinut de poliţie şi dus înapoi în oraşul natal Iakuţk.

Miercuri, autorităţile i-au ordonat să rămână în oraş pe perioada în care cazul său este cercetat, a declarat avocata sa, Olga Timofeieva.

O instanţă din oraş l-a amendat, de asemenea, pe Gabişev şi pe doi adepţi ai săi cu 1.000 de ruble (16 USD) pentru că nu au cooperat cu poliţia atunci când au fost reţinuţi, a afirmat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe