Poliţia de la Chişinău discută măsurile pentru 16 martie, când parlamentarii vor alege preşedintele

Presedintele PLDM, Vlad Filat. (VladFilat.facebook.com)
Epoch Times România
13.03.2012

Premierul Republicii Moldova Vlad Filat s-a întâlnit marţi cu reprezentanţii forţelor de ordine pentru a discuta de măsurile de securitate impuse pentru date de 16 martie, când Parlamentul va încerca să aleagă un nou şef al statului, iar PCRM va organiza un protest de amploare.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a anunţat în 10 martie că formaţiunea va organiza vineri un marş la Chişinău. "Ei (AIE - n.r.) au numit data următoarei farse sub numele de alegeri prezidenţiale. Am decis să organizăm, pe 16 martie, un marş social de amploare, aici în capitala Moldovei - Chişinău. În orice situaţie, pe cine nu ar vota, ce nu ar face, ei au înţeles că toată ţara ştie că această instituţie a puterii este ilegală", a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Parlamentarii din Republica Moldova vor încerca vineri să aleagă preşedintele ţării. Coaliţia de la guvernare, AIE, a anunţat oficial luni că îl susţine pe Nicolae Timofti, şeful Consiliului Superior al Magistraturii, pentru această funcţie.

Republica Moldova nu are un preşedinte de doi ani şi jumătate. La 11 septembrie 2009, preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, şi-a anunţat demisia.

Ultima tentativă de a alege şeful statului a fost organizată la 16 decembrie, dar a eşuat, întrucât singurul candidat înscris în cursă, Marian Lupu, nu a obţinut numărul necesar de voturi. Ulterior, scrutinul a fost declarat invalid de către Curtea Constituţională, pe motiv că nu s-ar fi păstrat caracterul secret al votului.

În cazul a două eşecuri consecutive ale Parlamentului de a alege preşedintele, trebuie să fie convocate alegeri anticipate. R. Moldova a avut deja două astfel de scrutine în ultimii doi ani şi jumătate.

Conform Constituţiei în vigoare, pentru a fi ales preşedintele este nevoie de voturile a 61 din cei 101 deputaţi ai Parlamentului moldovean. De trei ani, niciuna dintre forţele politice nu reuşeşte să aibă această majoritate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor