Igor Dodon îi propune lui Voronin consultări asupra alegerii preşedintelui R. Moldova

Epoch Times România
13.03.2012

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, îl îndeamnă într-o scrisoare deschisă pe preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin să nu se autoexcludă de la procesul dialogului şi al deciziilor politice, relatează Unimedia.

Socialistul susţine că în situaţia în care clasa politică ar putea pune capăt crizei parlamentare, acţiunile opoziţiei politice din Parlament, socialiştii şi comuniştii, sunt hotărâtoare.

Dodon, care nu şi-a anunţat deocamdată sprijinul pentru candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la alegerile prezidenţiale din 16 martie, susţine că în prezent există două căi pentru depăşirea crizei politice – alegerile anticipate sau alegerea preşedintelui, fiecare cale având avantajele, dar şi dezavantajele sale.

"Astfel, opoziţia, în virtutea deciziilor hotărîtoare care îi revin, ar trebui să se consulte în privinţa modului în care poate fi gestionată actuala situaţie politică. Vin către Dumneavoastră cu iniţiativa unei întâlniri, a unui dialog sincer şi echilibrat, care să ne permită nouă să înţelegem că, deşi avem trasee politice diferite, avem acelaşi interes comun – un viitor mai bun pentru Republica Moldova. Şi socialiştii, şi comuniştii sunt în opoziţie. Putem demonstra că opoziţia poate fi mai coerentă şi mai responsabilă decât guvernarea", scrie Dodon în scrisoarea sa, postată pe blog.

Liderul socialist l-a îndemnat pe Voronin să nu se autoexcludă de la procesul dialogului şi al deciziilor politice, fapt ce va duce inevitabil la autoizolarea partidului. "Am ştiut întotodeauna că înţelepciunea Dumneavoastră depăşeşte cadrul influenţelor de palat şi al emoţiilor de moment. Acum, în Postul Mare, mizez şi pe deschiderea dumneavoatră spirituală şi aştept acceptul Dumneavoastră de a ne întîlni. În trei zile, încă mai poate fi decisă soarta unei crize politice de trei ani", conchide Dodon.

Igor Dodon a părăsit PCRM în toamna anului 2011.

Alianţa pentru Integrare Europeană a anunţat oficial luni că îl susţine pe Nicolae Timofti, şeful Consiliului Superior al Magistraturii, pentru preşedinţia Republicii Moldova. Acesta poate întruni 61 de voturi doar având sprijinul celor trei deputaţi din grupul socialiştilor.

Republica Moldova nu are un preşedinte de doi ani şi jumătate. La 11 septembrie 2009, preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, şi-a anunţat demisia.

Ultima tentativă de a alege şeful statului a fost organizată la 16 decembrie, dar a eşuat, întrucât singurul candidat înscris în cursă, Marian Lupu, nu a obţinut numărul necesar de voturi. Ulterior, scrutinul a fost declarat invalid de către Curtea Constituţională, pe motiv că nu s-ar fi păstrat caracterul secret al votului.

În cazul a două eşecuri consecutive ale Parlamentului de a alege preşedintele, trebuie să fie convocate alegeri anticipate. R. Moldova a avut deja două astfel de scrutine în ultimii doi ani şi jumătate.

Conform Constituţiei în vigoare, pentru a fi ales preşedintele este nevoie de voturile a 61 din cei 101 deputaţi ai Parlamentului moldovean. De trei ani, niciuna dintre forţele politice nu reuşeşte să aibă această majoritate. Actuala coaliţie de guvernare numără în prezent 58 de deputaţi, un deputat democrat-liberal demisionând şi activând ca independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor