Poate iaurtul să prevină cancerul intestinal? Răspunsul, prezentat într-un studiu

Un studiu stabileşte o relaţie între consumul de iaurt şi riscul scăzut de dezvoltare a leziunilor care preced evoluţia cancerului intestinal la bărbaţi.
Cum alegeţi un iaurt sănătos
Cum alegeţi un iaurt sănătos (Facebook)

Consumul a două sau mai multe iaurturi pe săptămână poate ajuta la reducerea riscului apariţiei polipilor (adenoame), care precede dezvoltarea cancerului de colon, cel puţin la bărbaţi, potrivit unui studiu (Yogurt consumption and risk of conventional and serrated precursors of colorectal cancer) publicat în revista Gut. Asocierea a fost relevantă în mod special în cazul adenoamelor localizate în colon care sunt foarte susceptibile de a deveni canceroase.

Cercetările anterioare publicate au sugerat că un consum mare de iaurt poate reduce riscul de cancer intestinal, deoarece schimbă tipul şi cantitatea bacteriilor din intestin, numit microbiotă. La om şi animale, microbiota este formată de microorganisme care populează tegumentul, cavităţile, tractul digestiv şi respirator, vaginul, reprezentând populaţii cu o densitate foarte mare de Lactobacillus, Bacteriodes, Streptoccocus, Candida, Escherichia etc.

Cu toate acestea, nu este clar dacă consumul de iaurt poate fi, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de de apariţie a excrescenţelor precanceroase, cunoscute sub denumirea de polipi (adenoame).

Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus thermophilus, două bacterii găsite în iaurt, pot reduce cantitatea substanţelor chimice ce favorizează apariţia cancerului intestinal.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington (SUA) au analizat dietele şi dezvoltarea ulterioară a diferitelor tipuri de adenoame la 32.606 de bărbaţi şi 55.743 de femei.

Toţi participanţii au fost supuşi, între anii 1986 şi 2012, unui examen endoscopic al intestinului subţire, procedură care permite vizualizarea interiorului intestinului. Şi, o dată la patru ani au furnizat informaţii detaliate cu privire la stilul lor de viaţă şi dietă, inclusiv cantitatea de iaurt consumată.

Pe timpul perioadei de studiu, s-au dezvoltat 5. 811 adenoame la bărbaţi şi 8.116 la femei.

Comparativ cu bărbaţii care nu au consumat iaurt, cei care au consumat de două sau mai multe ori pe săptămână aveau o probabilitate cu 19% mai mică să dezvolte un adenom convenţional. Această scădere a fost chiar mai mare (26%) pentru adenoamele care au o probabilitate mare de a deveni canceroase şi cele situate în colon, decât cele din rect.

Chiar dacă nu s-a observat o asociere evidentă la bărbaţii cu un tip mai periculos de adenom (adenomul serat e caracterizat de prezenţa unei configuraţii zimţate), s-a observat o tendinţă de reducere a riscului la cele care măsoară 1 cm sau mai mult.

Niciuna dintre aceste asocieri între aportul de iaurt şi dezvoltarea adenoamelor nu a fost evidentă în rândul femeilor.

Cercetătorii avertizează că acesta este un studiu observaţional şi, ca atare, nu poate stabili cauza. Ar fi necesare mai multe cercetări pentru a confirma observaţiile şi, în acelaşi timp, să se descopere mecanismele biologice implicate, subliniază cercetătorii. Cu toate acestea, la concluzii se adaugă numărul mare de persoane studiate şi actualizările periodice privind factorii de dietă şi stilul de viaţă.

Ca o posibilă explicaţie a ceea ce au descoperit, cercetătorii spun că Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus thermophilus, două bacterii care se găsesc în iaurt, pot reduce cantitatea de substanţe chimice care cauzează cancerul la nivelul intestinului.

Cauza principală a adenoamelor care cresc în colon ar putea fi mediul acid din această parte a intestinului, ospitalier pentru aceste bacterii, afirmă cercetătorii.

În plus, iaurtul poate avea proprietăţi anti-inflamatorii şi ar reduce “filtrarea” la nivelul intestinului dat fiindcă adenoamele sunt asociate cu permeabilitatea crescută a mucoasei intestinale, concluzionează studiul.