Copii bolnavi de cancer, fără citostatice. Voiculescu face listă cu "surprinderile" Sorinei Pintea şi îi bate obrazul

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Epoch Times România)

Fostul ministru tehnocrat Vlad Voiculescu i-a bătut obrazul, vineri, pe pagina sa de socializare, "mereu surprinsei" şefe de la Sănătate a PSD, Sorina Pintea, în contextul scandalului privind noua criză a citostaticelor.

"Lipsa citostaticelor şi surprinderile doamnei ministru Pintea. Presa a scris ieri despre copii cu cancer care nu au medicamente citostatice în mai toate secţiile din ţară. Medicamentele citostatice care lipsesc sunt în lista medicamentelor esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Lipsa medicamentelor esenţiale este de ani de zile o tragedie continuă care afectează mii de oameni! Şi totuşi... Ministerul Sănătăţii (MS) nu face nimic, iar doamna ministru s-a arătat din nou... surprinsă.

Lipsa medicamentelor esenţiale a fost semnalată de zeci de medici, de sute de articole în presă, de mii sau zeci de mii de oameni pe facebook care donau pentru medicamente esenţiale pentru copii şi adulţi. Şi totuşi, MS nu face nimic, iar doamna ministru s-a arătat din nou... surprinsă.

Medicamentele esenţiale sunt cele mai ieftine şi cele mai importante dintre medicamente. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă măsuri speciale pentru ca acestea să nu lipsească de nicăieri. Şi totuşi, MS nu face nimic, iar doamna ministru s-a arătat din nou... surprinsă", a declarat Vlad Voiculescu.

Potrivit fostului ministru, lista medicamentelor esenţiale a fost introdusă pentru prima dată în legislaţie de echipa sa în 2016 prin HG 800/2016, dar a fost eliminată de PSD-ALDE în 2017.

"Tot în 2016, echipa mea a pus la punct un mecanism de raportare a lipsei medicamentelor (www.medicamente-lipsa.ms.ro) - oamenii au scris acolo de sute de ori despre medicamentele lipsă. Şi totuşi, MS nu face nimic, iar doamna ministru s-a arătat din nou... surprinsă. Tot în 2016, echipa mea a pus la punct un mecanism de monitorizare continuă a stocurilor aşa încât MS şi ANM să ştie cum stăm la sfârşitul fiecărei zile. Au acest sistem la îndemână. Şi totuşi, MS nu face nimic, iar doamna ministru s-a arătat din nou... surprinsă.

"Dăruieşte Viaţă, împreună cu Observatorul Român de Sănătate au realizat un studiu care arată cauzele şi, mai important şi identifică soluţiile posibile. Este totul public, a fost transmis şi doamnei ministru, de luni de zile. Şi totuşi, MS nu face nimic, iar doamna ministru s-a arătat din nou... surprinsă.

Societatea Europeană de Oncologie (ESMO) face un studiu şi vorbeşte în Parlamentul European despre problemele din România. Şi totuşi, MS nu face nimic, iar doamna ministru s-a arătat din nou... surprinsă.

Medici din mai multe secţii de oncologie şi oncopediatrie din România au semnalat în repetate rânduri problemele. Nu cred că e unul care să nu fi rămas fără Cisplatin. Şi nu cred că e unul care să nu fi spus asta dacă era întrebat de la MS. Şi totuşi, MS nu face nimic, iar doamna ministru s-a arătat din nou... surprinsă.

De sute, de mii de ori am scris sau am vorbit cu toţii despre politizarea managementului de spital, despre criteriile numai de partid ştiute pe care vin unii manageri din toată ţara şi chiar de sub nasul nostru, aici, în Bucureşti. S-a început depolitizarea managementului de spital cu OUG 79/2016 - mai târziu au ciuntit-o şi au batjocorit-o tovarăşii din PSD şi amicii lor feudali din UMF. Şi totuşi, iarăşi, doamna ministru se arată... surprinsă", a precizat Vlad Voiculescu.

În continuare, fostul ministru al Sănătăţii din Guvernul Cioloş ridică două întrebări:

"Cum ar arăta lucrurile dacă doamna ministru nu ar mai căuta vinovaţi între medici, jurnalişti sau ong-uri care fac ce pot pentru a compensa ceea ce ar fi fost de fapt treaba instituţiilor statului şi ale angajaţilor acestora? Cum ar arăta lucrurile dacă doamna ministru chiar s-ar asigura că instituţia pe care o conduce chiar îşi face treaba? De la un punct încolo, doamna ministru chiar trebuie să ia şi măsuri. Totul are o limită. Doar copiii sunt mereu surprinşi.... dar şi copilăria se termină la un moment dat".

"PS Notez aici - după doar un scurtă căutare în mesaje - câteva dintre medicamentele pe care ştiu eu că le-au cumpărat - cu banii lor - pacienţi, medici sau asociaţii ale spitalelor, doar în ultima jumătate de an: asparaginase - 22, manitol - 30, etoposid - 36, cisplatin - 66, methotrexat - 135, fiolemethotrexat comprimate 2,5 - 40 cutii, Doxorubicin - 60 flacoane, calciu folinat - 515 flacoane, epirubicin - 18, heparina - 400 flacoane, 5-Fluorouracil 230, Paclitaxel - 10 flacoane", a conchis Vlad Voiculescu.

Ce a transmis Ministerul Sănătăţii:

Ministerul Sănătăţii se preocupă pentru rezolvarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente.

Pentru a putea asigura necesarul de medicamente pentru tratamentul pacienţilor, fiecare unitate sanitară trebuie să transmită la Ministerul Sănătăţii informaţii cu privire la medicamentele care lipsesc în tratamentul bolnavilor, inclusiv cantităţile necesare.

În data de 10 iunie, Comisia de Oncohematologie Pediatrică a Ministerului Sănătăţii a semnalat o serie de probleme referitoare la achiziţia de citostatice. În urma acestei informări, Direcţia Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii a solicitat Comisiei de Oncohematologie, în data de 11 iunie 2019, să revină cu detalii privind cantităţile necesare în spitale, pentru fiecare produs în parte.

Deoarece Comisia de Oncohematologie nu ne-a putut pune la dispoziţie datele necesare pentru demararea achiziţiei de citostatice, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să ceară unităţilor sanitare din subordine un estimat al necesarului de citostatice pentru 3, respectiv 12 luni.

"Aşa cum am tot spus, este obligatoriu ca fiecare unitate sanitară să se preocupe pentru a asigura tratamentele necesare pacienţilor săi. Procedurile sunt simple, iar spitalul care se confrunta cu lipsa unor medicamente trebuie să anunţe cât mai repede Ministerul Sănătăţii, care are o structură dedicată pentru rezolvarea situaţiilor de acest gen. Informarea transmisă de Comisia de Oncohematologie Pediatrică ne-a semnalat că există probleme la nivelul unor unităţi sanitare în asigurarea citostaticelor, însă nu putem demara achiziţii fără să ştim ce cantităţi sunt necesare pentru a acoperi nevoia de citostatice. Nu este normal să sufere pacienţii din lipsa de interes al unor angajaţi care nu îşi fac treaba. Ca şi până acum, vom face tot ce este necesar ca să asigurăm dreptul pacienţilor la tratamentele necesare, chiar şi prin eliberarea unor Autorizaţii de Nevoi Speciale, acolo unde este cazul", a declarat Sorina Pintea.

Menţionăm că până la finalul acestei săptămâni va fi publicat în Monitorul Oficial Ordinul de ministru pentru schimbarea CIM (Codul Individual al Medicamentului) a produsului Cisplatin, şi urmează să fie achiziţionate 40.000 de fiole. De asemenea, produsul Asparaginase are preţ aprobat pentru achiziţia în baza unei Autorizaţii de Nevoi Speciale, urmând să intre în ţară 300 de cutii săptămâna viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne