Predoiu, despre scenariul Shhaideh premier: Ministru e una, Prim Ministru şi membru CSAT, e alta!

Odată desemnată premier, Shhaideh ar urma să devină vicepreşedinte al Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, unde ar avea acces la informaţii clasificate. Ori, acest lucru ridică o problemă, atrage atenţia Predoiu.
Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liviu Dragnea a creat o problemă statului român nominalizând-o pe Sevil Shhaideh pentru postul de premier, deşi ştie că acesta nu poate primi certificat ORNISS pentru acces la informaţii de nivel de Consiliu Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), deci, inclusiv informaţii clasificate NATO, susţine, pe pagina sa de socializare liberalul Cătălin Predoiu.

În opinia lui Predoiu, Dragnea încearcă să provoace un scandal prin care vrea să se victimizeze:

"Nu văd cum Sevil Shhaideh ar putea primi certificatul ORNISS pentru acces la informaţii de nivel CSAT, deci inclusiv informaţii clasificate NATO. Dl Dragnea înţelege acest lucru, de unde rezultă că în toată această problemă pe care a creat-o statului român prin propunerea sa, încearcă de fapt să facă un joc politic personal mai complicat. Ori dl Dragnea e mai puţin inteligent decât îl prezintă analiştii pro PSD, ori ştie ceva ce noi nu ştim legat de propria persoană şi raporturile sale cu legea, şi încearcă să provoace un scandal prin care vrea să se victimizeze. Eu merg pe varianta 2'', a scris Cătălin Predoiu pe pagina sa de Facebook.

Predoiu mai precizează că există niveluri diferite de acces la informaţii clasificate, cu exigenţe diferite privind riscurile şi vulnerabilităţile prezentate de demnitarul care are acces la ele, relatează Gândul.info.

''Ministru e una, Prim Ministru şi membru CSAT, e alta, din acest punct de vedere'', a adăugat Predoiu.

Ulterior, Predoiu a revenit cu noi precizări, arătând că ''accesul la informaţii NATO e reglementat de legea ROMÂNĂ" şi făcând trimitere la un aliniat care arată că Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat trebuie să verifice demnitarul, suplimentar, ''dacă poate fi supus la presiuni din cauza rudelor sau a persoanelor apropiate, care ar putea genera o vulnerabilitate exploatabilă de către serviciile de informaţii străine ale căror interese sunt ostile pentru interesele de securitate ale NATO şi/sau ale ţărilor membre şi partenere''.

Postările lui Predoiu au fost făcute în contextul în care presa a vuit despre faptul că soţul lui Sevil Shhaideh, sirianul Akram Shhaideh este susţinător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internaţională de crime de război şi că pe conturile sale de socializare, acesta transmite mesaje pro-Assad, foloseşte simbolurile loialităţii faţă de regimul de la Damasc şi critică atât rebelii, cât şi liderii arabi şi vestici care susţin revoluţia siriană.

Akram Shhaideh a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii de la Damasc, sub regimul controlat de familia Assad. În 2010 a venit în România, şi-a continuat cariera într-o instituţie publică şi acum propagă online mesaje de sprijin pentru un regim acuzat de crime de război, scrie Rise Project.