EXCLUSIV: Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene, despre fondarea unui Memorial la Bruxelles

Neela Winkelmann, Managing Director al Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene, explică într-un interviu acordat Epoch Times de ce este nevoie de acest Memorial la Bruxelles şi de ce avem nevoie să facem dreptate victimelor
Gina Sturdza
22.12.2015

alte articole

Neela Winkelmanova, Managing Director al Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene (memoryandconscience.eu)
Gina Sturdza
22.12.2015

Societatea Timişoara a organizat pe 19 decembrie prezentarea Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene, organizaţie la care a aderat la 17 noiembrie a.c.

Reunind 51 de instituţii şi organizaţii publice şi private din 18 ţări, active în cercetare, documentare, conştientizarea şi educaţia cetăţenilor europeni cu privire la regimurile totalitare din Europa secolului XX, Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene este menită să analizeze trecutul totalitar şi s-a născut în 14 octombrie 2011, la Praga, când a fost semnat actul de înfiinţare a platformei, în prezenţa premierilor Republicii Cehe, Petr Necas, al Ungariei, Viktor Orban şi al Poloniei, Donald Tusk.

Epoch Times a avut plăcerea s-o intervieveze pe doamna Neela Winkelmann, Managing Director al Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene despre intenţia de a crea un Memorial al comunismului în Bruxelles, dar şi despre proiectul de a conştientiza şi educa cetăţenii europeni cu privire la regimurile totalitare.

Epoch Times: Bună ziua. Bine aţi venit în România. Societatea Timişoara s-a alăturat Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene, de curând, de fapt, în acest an, pe 17 noiembrie, iar o lună mai târziu, aţi organizat un eveniment în România, cu prilejul comemorării Revoluţiei din decembrie.

Neela Winkelmann: Mulţumesc. Cu siguranţă a fost un eveniment de succes, am avut o întâlnire foarte interesantă cu colegii români aici şi am avut sugestii şi idei noi pentru a continua lucrările la proiectul nostru Justiţie 2.0. Există mai multe cazuri pe care trebuie să le analizăm, de exemplu există potenţialul de a investiga crimele din România şi Iugoslavia, există un potenţial de a cerceta deportările, răpirile forţate, dispariţiile de persoane, etc. Deci, avem mult material pentru consolidarea şi aprofundarea colaborării cu colegii noştri români, şi avem, de asemenea, unele cazuri pentru proiectul nostru de justiţie internaţională.

Epoch Times: Iniţiativa dvs este menită să analizeze trecutul totalitar. Care este părerea dvs despre îndeplinirea obiectivului Platformei la acest moment?

Neela Winkelmann: Obiectivele platformei se întind pe un spectru larg, precum analizarea trecutului totalitar şi concentrarea asupra educaţiei, pe comemorări, pe creşterea conştientizării, pe cercetare, şi, de asemenea, pe justiţie. Pentru că ştim că a existat o lipsă gravă de justiţie după căderea regimurilor comuniste în toate Europa post-comunistă. (...)

Epoch Times: Ştiu că v-aţi propus crearea unui Memorial al comunismului în Bruxelles. În ce stadiu se află proiectul?

Neela Winkelmann: Am dori să se fondeze un Memorial pentru toate victimele totalitarismului în Europa şi planul nostru curent este de a fi stabilit la Bruxelles. Suntem pe punctul de a începe acest proiect - aşa cum am spus am luat fiinţă numai acum 4 ani -încercăm acum să lansăm un concurs pentru un potenţial monument al victimelor totalitarismului care va fi plasat în Bruxelles. Încercăm să-l construim, poate, în cooperare cu Comisia Europeană pentru că am încercat diferite lucruri pentru a readuce esenţa umanităţii şi a valorilor umane la Bruxelles, astfel încât toţi europenii să înţeleagă de ce avem nevoie de procesul european de integrare şi de ce Uniunea Europeană este atât de importantă.

Nu vrem ca vreo dictatură să se întoarcă vreodată în Europa. Cea mai rea dictatură a secolului XX, comunismul, a ucis peste 100 de milioane de oameni în întreaga lume. Dorim să se construiască în Bruxelles un memorial pentru victime, pentru oamenii pe care i-am pierdut, astfel încât toată lumea să ştie că procesul european este important şi esenţial pentru a preveni ca orice fel de violenţă şi dictatură să revină în Europa în viitor.

Epoch Times: Există atât de multe familii distruse şi victime aşa că l-aş numi un act de dreptate.

Dacă nu se face dreptate noua societate nu poate exista, ea nu poate fi semnificativ mai bună decât societatea de dinaintea ei - Neela Winkelmann

Neela Winkelmann: Da, şi nu numai atât, de asemenea, introducerea unui astfel de memorial la Bruxelles este mesajul Uniunii Europene de a arăta că aceste regimuri criminale sunt încă libere în alte părţi ale lumii de astăzi. Am dori ca acest memorial să fie ridicat în memoria tuturor victimelor regimurilor totalitare din întreaga lume şi asta este important, deoarece mai avem regimuri comuniste care îşi oprimă poporul în alte părţi ale lumii şi astăzi.

Epoch Times: Şi, de asemenea, în unele ţări post-comuniste, elitele comuniste se află încă la conducere.

Neela Winkelmann: Da, şi ei încă deţin o putere semnificativă. Da, aceasta este o problemă a ţărilor noastre, care au suferit de pe urma regimurilor dictatoriale - trebuie să putem crea cumva o societate democratică liberă cu oamenii care sunt în ţară şi, desigur, vechile elite comuniste sunt acolo şi încă deţin o putere considerabilă. Credem că putem reflecta problemele fundamentale: educaţia, creşterea conştientizării, justiţiei şi cercetării, atunci când ne unim forţele într-o organizaţie internaţională precum Platforma noastră. Suntem prea mici la nivel naţional ca să avem acces la acest proiect imens, de aceea ne-am unit eforturile în platforma noastră internaţională.

Epoch Times: Da, este foarte important şi Memorialul, cu siguranţă, în cazul în care va fi ridicat la Bruxelles, va transmite acestor vechi elite comuniste, care încă guvernează unele ţări, că respectivele crime nu trebuie să rămână nepedepsite.

Neela Winkelmann: Da, exact, comemorarea este o parte importantă a acestui proiect, dar lucrăm, de asemenea, şi în domeniul justiţiei, direct, am cerut un nou tribunal internaţional care sper că se va materializa, şi există, de asemenea, un grup de lucru internaţional, care se ocupa de asta.

De asemenea, acest memorial, la Bruxelles, va fi o ilustrare a acestor victime, şi această formă de justiţie este un loc public, un sit de comemorare publică, care va face dreptate într-un fel tuturor acestor victime, deoarece noi nu uităm, iar justiţia nu se poate suprima pentru totdeauna. Nevoia de dreptate este reală pentru fiinţa umană, avem o latură înnăscută de justiţie în noi, care trebuie ocrotită, iar aceste lucruri trebuie spuse, noi trebuie să ne asigurăm că cei care au comis cele mai grave crime care nu pot fi prescrise, crimele împotriva umanităţii, sunt aduşi în faţa instanţei. În caz contrar, nu va exista reconciliere şi vindecare în societăţile post-comuniste ale societăţilor totalitare. Dacă nu se face dreptate noua societate nu poate exista, ea nu poate fi semnificativ mai bună decât societatea de dinaintea ei. Dacă nu se face dreptate victimelor, dacă în noua societate în curs de construire nu sunt aduşi în faţa justiţiei cei care au comis crime împotriva umanităţii, atunci oamenii nu vor crede în democraţia acelei ţări, ei nu vor crede că sistemul este corect.

Epoch Times: Toată lumea trebuie să se gândească la consecinţe, şi, de fapt, orice trebuie făcut pornind de la consecinţe.

Neela Winkelmann: Ar trebui să fie, de asemenea, un avertisment pentru orice autori potenţiali - nu vor scapa de responsabilitatea crimelor grave. Justiţia este corectă şi faptul că este justă şi echitabilă va asigura că persoanele care-i asupresc pe alţii sau comit acte de violenţă vor fi deferite justiţiei sau vor ajunge în faţa instanţelor de judecată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor