Dosarul Revoluţiei. Nicuşor Dan: E cel mai mare eşec al justiţiei române. Un dosar cu peste 1.000 de morţi nu poate fi clasat

Pare incredibil dar, în urmă cu câteva zile, Parchetul General a decis clasarea Dosarului Revoluţiei, omorând încă a dată, simbolic, eroii din Decembrie 89.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi Bucureştiul, formaţiunea condusă de Nicuşor Dan, îşi exprimă sprijinul faţă de anunţul Asociaţiei 21 Decembrie cu privire la decizia de a contesta hotărârea Parchetului Militar de clasare a dosarului Revoluţiei şi consideră că se impune reluarea investigaţiilor privind evenimentele sângeroase din 1989.

"Clasarea Dosarului Revoluţiei este revoltătoare şi reprezintă cel mai mare eşec al justiţiei române, care ar putea permite nepedepsirea celor ce se fac vinovaţi de crimele comise în `89. Un dosar cu peste 1.000 de morţi nu poate fi clasat pur si simplu, nesocotindu-se principii de drept referitoare la imprescriptibilitatea crimelor împotriva umanităţii.

Susţinem decizia Asociaţiei 21 Decembrie de a contesta hotărârea procurorilor militari, mai ales în contextul redeschiderii unui alt dosar, cel al Mineriadei. Aceste două dosare complexe ale justiţiei sunt indisolubil legate prin protagoniştii lor, dar şi în conştiinţa publică", a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Grupului de Iniţiativă al USB.

Uniunea Salvaţi Bucureştiul face un apel la toate organizaţiile care au ca scop de a veghea la îmbunătăţirea actului de justiţie în România să monitorizeze atent deciziile judecătoreşti în aceste dosare, pentru a preveni orice tentative de imixtiune şi influenţare a justiţiei.

Reamintim că procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989 care a avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri.

Parchetul Militar a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii, reţinându-se ca faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare.

S-a mai dispus clasarea sub aspectul infracţiunii de omor, tentativă de omor şi instigare la infracţiunea de omor, precum şi clasarea sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, reţinându-se că faptele nu sunt prevăzute de legea penală; clasarea sub aspectul infracţiunii de lovire sau alte violenţe şi instigare la infracţiunea de lovire sau alte violenţe; clasarea sub aspectul infracţiunii de vătămare corporală şi instigare la infracţiunea de vătămare corporală; clasarea sub aspectul infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal şi instigare la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, reţinându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale sau existenţa autorităţii de lucru judecat, dar şi existenţa unei cauze de neimputabilitate, respectiv eroarea; clasarea sub aspectul infracţiunii de furt şi distrugere; clasarea sub aspectul infracţiunii de ultraj; clasare sub aspectul infracţiunii de purtare abuzivă şi instigare la infracţiunea de purtare abuzivă, reţinându-se că a intervenit amnistia.

Recomandăm şi Teodor Mărieş: "Au omorât încă o dată eroii din Decembrie '89" (Video)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne