Plantele îl vor înlocui pe tradiţionalul 007: spionează inamicul şi semnalează pericolele

Agenţia de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării din Statele Unite ale Americii lucrează pentru modificarea genetică a plantelor şi înlocuirea senzorilor tradiţionali. Noua generaţie de "spioni verzi" va fi independentă din punct de vedere energetic, puternică, discretă şi uşor de distribuit.
Plantă
Plantă (captură web)

Tradiţionalul 007, jucat (printre alţii) de celebrul Sean Connery, nu mai e la modă. Noul James Bond din viitor va avea cu totul un alt aspect. La Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), braţul militar al SUA responsabil pentru dezvoltarea de noi tehnologii, sunt în curs de dezvoltare plante modificate genetic, capabile să-şi dea seama de pericole şi să spioneze inamicul. Programul îşi propune să le permită plantelor inteligente să detecteze anumite substanţe chimice, agenţi patogeni, radiaţii şi chiar semnale electromagnetice şi nucleare, folosind sateliţi pentru a le urmări. ''Santinelele'' silenţioase pot avea, de asemenea, aplicaţii în afara sectorului militar, de exemplu pentru a ajuta la identificarea minelor de teren sau a bombelor neexplodate.

"Noul nostru program de tehnologii avansate pentru plante încearcă să utilizeze capacitatea naturală de răspuns a plantelor la mediile lor ca o formă de senzor militar pentru a detecta şi raporta prezenţa ameninţărilor CBRN şi a altor semnale." https://t.co/7eGW4hI0uh. pic.twitter.com/78a47CBecT

Pentru a spori nivelul de securitate, mai ales din cauza imprevizibilelor ameninţări teroriste, este nevoie de informaţii imediate şi exacte. Senzorii tradiţionali şi-au urmat deja cursul: acum este nevoie de dispozitive mult mai sofisticate. Astfel că natura oferă, încă o dată, soluţii potenţiale. Programul nou lansat de DARPA, numit Advanced Plant Technologies (APT), se axează pe dispozitive aparent simple, dar extrem de inteligente şi auto-suficiente, care pot fi monitorizate de la distanţă folosind hardware-uri deja existente: adică cele ale plantelor. Şi folosind ingineria genetică.

(https://twitter.com/DARPA/status/934417661211107329/photo/1)

APT intenţionează să modifice genomii plantelor introducând senzori în interiorul lor şi activând mecanisme de răspunsuri discrete în prezenţa unor stimuli semnificativi. Toate acestea, asigură DARPA, fără a pune în pericol supravieţuirea plantelor, ci numai îmbunătăţindu-le funcţiile. „Plantele sunt în sintonie cu mediul care le înconjoară şi manifestă în mod normal reacţii fiziologice la stimuli de bază, cum ar fi lumina şi temperatura, dar în unele cazuri şi în contact cu substanţe chimice, paraziţi şi agenţi patogeni“, a declarat Blake Bextine, Program Manager al APT.

„Tehnici de modelare moleculară pot permite reprogramarea acestor capacităţi de detecţie pentru o gamă largă de stimuli, care nu numai că deschid noi canale de informaţii, dar, de asemenea, reduc riscurile şi costurile de personal asociate cu senzorii tradiţionali“, a adăugat Bextine. Noua generaţie de "spioni verzi" va fi independentă din punct de vedere energetic, puternică, discretă şi uşor de distribuit. Şi, desigur, mult mai ieftină. Testele iniţiale vor fi efectuate în laborator şi în seră, dar şi în medii naturale simulate, urmând toate protocoalele standard pentru biosecuritatea plantelor.