Trump blochează în ultima clipă, la presiunile CIA, publicarea unor documente legate de asasinarea lui JFK

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a amânat joi publicarea unora dintre documentele legate de asasinarea din 1963 a preşedintelui John F. Kennedy, dar a aprobat publicarea altor 2.891 de documente.

Documentele care au primit undă verde din partea preşedintelui Trump au fost publicate pe website-ul Arhivelor Naţionale din SUA.

Diverşi oficiali ai Casei Albe au declarat reporterilor, că Trump a precizat într-un memorandum că „nu a avut nicio soluţie” decât să ţină secrete unele documente din cauza temerilor legate de securitatea naţională invocate de FBI şi CIA. Ei au afirmat că preşedintele a cerut agenţiilor să evalueze în continuare acele documente în următoarele 6 luni.

Aceşti oficiali au adăugat de asemenea, că Trump le-a cerut agenţiilor să menţină secrete documentele „doar în situaţiile cele mai extraordinare”.

Arhivele Naţionale au aşteptat publicarea a aproximativ 3.000 de documente ce nu au mai fost văzute până acum de public.

Diverşi analişti şi academicieni au precizat că nu se aşteaptă ca documentele să furnizeze noi detalii privind motivul pentru care Lee Harvey Oswald l-a ucis pe Kennedy în Dallas, Texas, în 22 noiembrie 1963.

Unii exeperţi susţin că documentele probabil vor fi axate pe eforturile CIA şi FBI de a determina ce contacte a avut Oswald cu spioni din Cuba şi fosta Uniune Sovietică în timpul unei călătorii în Mexico City în septembrie 1963.

În 1992, Congresul SUA a ordonat ca toate documentele legate de ancheta asasinării lui JFK să fie făcute publice în următorii 25 de ani, dar i-a oferit preşedintelui puterea de a bloca publicarea lor din motive legate de securitatea naţională.