Planta considerată elixir de longevitate vine din Japonia

.
. (Photos.com)

Planta Alpinia zerumbet pare să conţină substanţe valoroase care acţionează ca un fel de elixir al vieţii. Potrivit unui om de ştiinţă japonez, extractul acestei plante este motivul pentru care populaţia din Okinawa se bucură, de zeci de ani, de una dintre cele mai mari rate de speranţă de viaţă din lume.

Populaţia din Okinawa deţine recordul de longevitate în lume. Dar care este secretul? Potrivit omului de ştiinţă, secretul este închis într-o plantă asiatică care creşte spontan şi care este parte a dietei tradiţionale, cunoscută în Japonia cu numele de Jet, dar, de asemenea, i se mai spune Shell ghimbir (din moment ce aparţine aceleiaşi familii a ghimbirului, Zingiberaceae) şi al cărei nume botanic este Alpinia zerumbet.

Această plantă, conform celor afirmate de dr. Shinkichi Tawada, profesor al Facultăţii de Agricultură la Universitatea de Ryukyus şi potrivit celor relatate de către publicaţia La Stampa, este capabilă să prelungească cu o cincime speranţa de viaţă.

"Oamenii din Okinawa - explică Tawada – s-au bucurat pentru zeci de ani de una dintre cele mai lungi rate de speranţă de viaţă în lume şi cred că motivul pentru aceasta trebuie să se afle în ingredientele dietei tradiţionale".

Studiul realizat de prof. univ. Tawada a durat 20 de ani, perioadă în care cercetătorul a efectuat o serie de studii şi experimente. Într-unul dintre aceste experimente efectuate recent asupra viermilor, cei hrăniţi cu o dietă zilnică pe baza de Jet au trăit, în medie, cu 22,6% mai mult decât cei din grupul de control. Cauza marilor beneficii pe care le aduce această plantă ar fi binecunoscutul resveratrol antioxidant, cunoscut în Occident ca un component al strugurilor roşii.

Departe de a şti că acest element era conţinut în frunzele plantei, oamenii din Okinawa l-au consumat întotdeauna ca pe o hrană sănătoasă, ca parte din dieta alimentară zilnică.

"În mod tradiţional - subliniază Tawada – locuitorii din Okinawa au crezut întotdeauna că Muuchii, un fel de mâncare care este consumată în timpul iernii şi include pastă de orez înfăşurată într-o frunză de Jet, poate proteja de răceală şi este energizantă."

Cu toate acestea oamenii din Okinawa, încet, încet, încep să piardă primatul lor de longevitate, "mulţumită" modelului de viaţă occidental care a umplut capitala cu nedoritele alimente de tip fast-food. "Astăzi, oamenii mănâncă prea mult fast-food – comentează Tawada - Speranţa de viaţă este în scădere. Este timpul să ne întoarcem la tradiţiile culinare din regiune."

Fanii de Jet, cu toate acestea, nu renunţă la tradiţie şi sunt mulţi cei care cred că o infuzie din această plantă are capacitatea de a întineri întregul corp, precum şi de a combate ridurile. Jetul este utilizat în prezent în producţia de cosmetice, dar conform opiniei omului de ştiinţă şi a celor 20 de ani de studii, această plantă are un mare potenţial în domeniul medical.