Petroglifele misterioase descoperite în India ar putea dezvălui o civilizaţie antică şi necunoscută

O descoperire arheologică recentă, în statul Maharashtra din India, a entuziasmat arheologii deoarece pare să demonstreze existenţa unei civilizaţii de acum zeci de mii de ani necunoscută până în prezent.
Petroglifele descoperite în India
Petroglifele descoperite în India (BBC Marathi)

În munţii din regiunea Konkan din vestul Maharashtra, India, au fost descoperite peste 400 de imagini gravate în piatră, numite petroglife, relatează jurnalistul Mayuresh Konnur de la BBC. Incredibilul acestei descoperiri constă în faptul că majoritatea acestor imagini gravate pe vârfurile stâncoase şi plate ale dealurilor, descoperite în special în zonele Ratnagiri şi Rajapur, au rămas ascunse timp de mii de ani.

Imagine aeriană a petroglifelor
Imagine aeriană a petroglifelor (BBC Marathi)

Unele dintre desene erau ascunse sub straturi de nămol şi pământ, în timp ce altele erau cunoscute de localnici şi chiar venerate.

(BBC Marathi)

Arheologii sunt uimiţi de marea varietate de figuri reprezentate: animale, păsări, oameni şi forme geometrice.

Modul în care au fost realizate aceste petroglife şi asemănarea lor cu cele descoperite în alte părţi ale lumii i-au condus pe experţi la concluzia că au fost create în vremuri preistorice şi sunt probabil printre cele mai vechi petroglife descoperite vreodată.

„Prima noastră concluzie în urma examinării acestor petroglife este aceea că au fost create în jurul anului 10.000 î.Hr.", a declarat pentru BBC directorul departamentului de arheologie al statului Maharashtra, Tejas Garge.

(BBC Marathi)

Descoperirea acestor petroglife a fost făcută de o echipă de exploratori condusă de Sudhir Risbood şi Manoj Marathe care, după ce au găsit unele gravuri au lansat o căutare activă în zonă.

Până în prezent au fost descoperite petroglife în interiorul sau în împrejurimile a 52 de sate din zonă.

„Am parcurs mii de kilometri. Oamenii au început să ne trimită poze şi chiar mai multe şcoli s-au alăturat efortului nostru de a le găsi [...] Elevii i-au întrebat pe bunicii lor şi pe ceilalţi bătrâni ai satului dacă ştiau de existenţa altor gravuri. Acest lucru ne-a oferit o mulţime de informaţii valoroase”, a declarat Risbood pentru aceeaşi publicaţie.

(BBC Marathi)

Pe baza scenelor reprezentate, Tejas Garge crede că aceste imagini ar fi putut fi create de triburile de vânători-culegători care nu cunoşteau încă agricultura.

„Nu am găsit nicio imagine a activităţilor agricole, dar desenele arată animale vânate şi există detalii despre alte forme de animale. Deci acest om ştia despre animale şi creaturi marine. Acest lucru indică faptul că depindea de vânătoare pentru a se hrăni”, spune expertul.

Multe dintre petroglife prezintă animale locale, cum ar fi rechini, balene sau broaşte ţestoase.

Totuşi, sunt reprezentate şi animale care nu se găsesc în zilele noastre în India, cum ar fi rinocerii sau hipopotamii, iar acest lucru îi dezorientează pe arheologi. Oare aceşti "artişti" au migrat din Africa, se întreabă ei? Sau poate existau în trecut aceste tipuri de animale în India?

Autorităţile au creat un fond de aproximativ 3,2 milioane dolari pentru studierea aprofundată a unora dintre cele peste 400 de petroglife descoperite, în speranţa că vor putea fi dezvăluite o parte dintre misterele lor.

Articol de referinţă: Prehistoric art hints at lost Indian civilisation

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură