Pe o mică insulă indoneziană apare o comoară de artă rupestră

O mică insulă din Indonezia, neexplorată anterior de arheologi, s-a dovedit a fi foarte bogată în picturi rupestre antice, potrivit unui studiu realizat de Australian National University.
Artă rupestră, Insula Kisar, Indonezia
Artă rupestră, Insula Kisar, Indonezia (Credit: ANU)

O echipă de cercetători de la Australian National University (ANU) a descoperit pe insula Kisar, din Indonezia, un total de 28 de situri de artă rupestră, care datează de cel puţin 2.500 de ani. Insula măsoară 81 de kilometri pătraţi şi este situată la nord de Timorul de Est.

Sue O'Connor, profesor la School of Culture, History & Language, ANU, a declarat că picturile ajută la cunoaşterea istoriei comerţului şi culturii în regiune. "Arheologic, nimeni nu a explorat această mică insulă înainte", a relatat aceasta într-un comunicat lansat pe pagina web Australian National University intitulat „Indonesian island found to be unusually rich in cave paintings”.

„Insulele din Indonezia au reprezentat inima comerţului cu mirodenii timp de mii de ani. Picturile descoperite reprezintă bărci, câini, cai şi oameni care, de multe ori, poartă ceva ce par a fi scuturi. Alte scene arată oameni care bat toba, probabil făceau ceremonii“.

O'Connor susţine, în acelaşi comunicat, că descoperirea indică o istorie comună cu insula vecină Timor, fapt nu atât de bine cunoscut anterior. "Picturile din Kisar includ imagini remarcabil de asemănătoare cu cele din estul Timorului de Est", a mai declarat aceasta.

(Map of Kisar Island. Credit: ANU)

„O trăsătură distinctivă a artei în ambele insule este dimensiunea extrem de mică a figurilor umane şi a animalelor, majoritatea dintre ele măsurând mai puţin de 10 centimetri. În ciuda dimensiunilor, ele sunt extrem de dinamice”, explică O'Connor.

(Credit: ANU)

Prof. O'Connor a declarat că relaţia dintre cele două insule datează, probabil, din perioada neolitică, de acum 3.500 de ani, care a cunoscut un aflux de colonişti austronezieni care au introdus animale de companie, cum ar fi câini, şi poate culturile de cereale.

Cu toate acestea, paralelismul strâns dintre unele figuri pictate şi imaginile de pe tobe metalice - care au început să se producă în nordul Vietnamului şi în sud-vestul Chinei acum aproximativ 2.500 de ani şi au fost comercializate în întreaga regiune - indică o dată mai recentă pentru unele dintre picturi.

„Multe dintre aceste picturi anunţă introducerea unui nou sistem simbolic stabilit în urmă cu 2.000 de ani: schimbul de bunuri de valoare şi începutul societăţilor ierarhice“, relatează O'Connor.

În Cambridge Journal of Archeology a fost publicat un articol în care sunt descrise picturile rupestre din cinci dintre siturile descoperite.

Mai multe informaţii: Sue O'Connor et al, Ideology, Ritual Performance and Its Manifestations in the Rock Art of Timor-Leste and Kisar Island, Island Southeast Asia, Cambridge Archaeological Journal (2017). DOI: 10.1017/S0959774317000816

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură