Peste 1.500 nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud în anul 2013

Liderul nord-coreean Kim Jong Un. (Ed Jones / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
13.01.2014

Peste 1.500 de cetăţeni nord-coreeni s-au refugiat în anul 2013 în Coreea de Sud, numărul fiind comparabil cu cel din anul precedent, dar din ce în ce mai mic de la instalarea la putere a lui Kim Jong-un, care a luat măsuri împotriva persoanelor care fug din ţară.

Acum cinci ani, numărul nord-coreenilor care părăseau ţara pentru a merge în Coreea de Sud prin China, era de cca.3.000 pe an.

De la venirea la conducere a lui Kim Jong-un în decembrie 2011, măsurile de control la frontieră fugiţi în China.

Anul trecut, 1.516 nord-coreeni au ajuns în Coreea de Sud, a informat luni Ministerul sud-coreean al Unificării. În anul 2012, numărul refugiaţilor a fost de 1.502 persoane.

Cei mai mulţi nord-coreeni care se hotărăsc să fugă din ţară, traversează frontiera cu China, încercând să ajungă în Coreea de Sud prin altă ţară.

Dar dacă sunt arestaţi în China, de altfel singurul aliat al Phenianului, autorităţile îi trimit în ţara natală, deoarece îi consideră refugiaţi pe motive economice şi nicidecum refugiaţi politici.

Apărătorii drepturilor omului critică dur această politică a Coreei de Nord care supune fugarii unor sancţiuni severe, internându-i în lagăre de muncă sau torturându-i odată prinşi.

De la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), cca. 26.100 de nord-coreeni au ajuns în Coreea de Sud, mulţi dintre ei plecând după foametea din anii '90. Numărul include doar nord-coreenii care au ajuns în Coreea de Sud, deoarece alte câteva mii se ascund în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor