Perseverenţa cetăţenilor învinge! Afacerist teleormănean, obligat să demoleze pe banii săi o clădire ridicată ilegal

Bucureşteanca Luminiţa Şandru şi vecinii săi au reuşit în toamna anului trecut o ispravă de natură să dea fiori rechinilor imobiliari: au obligat un dezvoltator să-şi dărâme, pe banii lui, clădirea construită ilegal. Acum, cetăţenii au de gând să repete povestea cu un alt dezvoltator.
Şantierul din Giurgiului 164
Şantierul din Giurgiului 164 (Luminiţa Şandru)

Există ac de "cojocul" celor care ridică ilegal clădiri pe spaţiul verde, demonstrează o hotărâre judecătorească obţinută de o asociaţie de locatari din Bucureşti şi de fundaţia Eco-Civica. Mai exact, bucureşteanca Luminista Şandru şi vecini săi din Şoseaua Giurgiului 164, sprijiniţi de fundaţia ante-menţionată, au reuşit să convingă un judecător să dispună demolarea unui bloc ridicat ilegal pe spaţiul verde, în coasta clădirilor în care ei locuiesc.

Şi nu doar că au obţinut hotărârea judecătorească, dar o vor şi pune în aplicare, căci oamenii din Giurgiului 164 au demonstrat că nu glumesc! Vă reamintim că doamna Luminiţa Şandru şi vecinii ei au marcat anul trecut o premieră cu totul specială - au reuşit să oblige un alt dezvoltator imobiliar să demoleze, pe cheltuiala lui, un bloc ridicat ilegal chiar lângă ferestrele lor. Iar acum au de gând să facă exact acelaşi lucru cu alt bloc ridicat de alt investitor.

Mai exact, este vorba despre un imobil ridicat pe spaţiul verde dintre blocurile lor de SC Codrea Company, societatea deţinută de un teleormănean cu acelaşi nume. Acesta a ridicat clădirea în baza unei autorizaţii emise, culmea, de Primăria Sectorului 5, deşi terenul pe care se construia figura ca aparţinând Sectorului 4.

Sprijinită de fundaţia Eco-Civica, Asociaţia de proprietari din care face parte Luminiţa Şandru a acţionat în instanţă cerând anularea autorizaţiei şi readucerea terenului la starea anterioară, adică demolarea clădirii începute şi refacerea spaţiului verde. În decembrie 2016 au câştigat procesul pe fond, instanţa dispunând următoarele.

"Anulează Autorizaţia de construire nr.20-G/11.02.2016 emisă de pîrîtul Primarul Sectorului 5. Dispune aducerea terenului la starea anterioară. Dispune suspendarea executării Autorizaţiei de construire nr.20-G/11.02.2016 până la soluţionarea definitivă a cauzei. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Tribunalul Bucureşti."

În urma recursului, cetăţenii au câştigat, instanţa dispunând ]n data de 19. 04. a.c. ca SC Codrea Company să demoleze. Iar dacă teleormăneanul nu va respecta hotărârea judecătorească, proprietarii din şos. Giurgiului vor face exact ce au făcut altui bloc a cărui demolare au reuşit-o pe cheltuială dezvoltatorului, respectiv îl vor obliga:

"În cazul în care nu demolează el, noi mergem la executor judecătoresc. I se dă un termen... Lui Bălţăteanu (primul investitor obligat să-şi demoleze blocul) i-a dat un termen de 6 luni să demoleze, el nu s-a conformat şi atunci domnul executor a cerut judecătorului să demolăm noi pe cheltuiala lui. Am pus pus sechestru pe bunuri iar el s-a speriat şi a demolat pe cheltuiala lui. Noi găsisem o firmă care să demoleze cu 200.000 de euro, el a demolat cu 70.000... Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Codrea. Executorul îi dă un termen să demoleze singur şi dacă nu se conformează merge în instanţă care ne va încuviinţa să demolăm noi dar pe cheltuiala lui", a explicat Luminiţa Şandru pentru Epoch Times.

Şi cum cetăţeni din toată ţara se confruntă cu probleme similare, doamna Şandru le transmite acestora un mesaj:

"Cel mai important este să nu se lase când li se încalcă drepturile, să acţioneze încă de la început când văd că lângă locuinţa lor începe să se construiască, să acţioneze din timp iar cel mai important este că prin unitate vor reuşi.

Numai că sunt foarte mulţi cetăţeni care renunţă sau spun că nu au cum să se pună cu cei cu bani sau că nu au cum să se pună cu autorităţile. Autorităţile profită de naivitatea oamenilor pentru că nu cunosc legislaţia iar investitorii profită că oamenii nu au curajul să acţioneze."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne