Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă: Victor Ponta le va înapoia transportatorilor 4 cenţi din acciza pe carburanţi. Restul românilor vor plăti

Declaraţii de presă Victor Ponta, la Palatul Parlamentului
Declaraţii de presă Victor Ponta, la Palatul Parlamentului (Epoch Times România)

Premierul Ponta a anunţat duminică, la România TV, că le va înapoia transportatorilor 4 cenţi din cei 7 cenţi reprezentând acciza pe carburant ce va fi introdusă din 1 aprilie. Banii vor fi rambursaţi, trimestrial, pe baza facturii de achiziţionare a carburantului, a declarat premierul.

Victor Ponta a explicat că, în urma discuţiei cu Uniunea Naţională a Transportatorilor, pe care i-a întrebat ce efect va avea acciza asupra lor, a aflat finalmente că statul ar putea pierde bani, căci, datorită scumpirii, transportatorii ar putea renunţa să alimenteze în România, orientându-se spre pompele din Ungaria, ceea ce înseamnă că Guvernul, în loc să încaseze mai mulţi bani, va pierde de fapt. Pus la curent cu situaţia, Ponta i-a întrebat pe transportatori care este soluţia şi i s-a explicat că se poate aplica un sistem prin care, transportatorilor corecţi să le fie rambursaţi 4 cenţi din cei 7 plătiţi în plus la pompă:

"Am stat de vorbă cu Uniunea Naţională a Transportatorilor şi am întrebat: domn’e, care e efectul asupra voastră a acestei accize? Şi mi-au zis: iată ce se întâmplă, s-ar putea să alimentăm mai mult în Ungaria sau s-ar putea să alimentăm tranzitul. Şi, bun, care e soluţia? Păi, uite cum se întâmplă în şase ţări din Uniunea Europeană: măriţi cu şapte eurocenţi, dar dacă vă aducem factura prin care am cumpărat în mod corect, legal, de la benzinărie, daţi-ne înapoi o parte din această creştere de acciză."

În consecinţă, premierul a informat că miercuri va fi adoptat un act normativ prin care trimestrial, transportatorii care au licenţă de transport, să-şi poată recupera banii, după ce prezintă factura pentru motorina: "în trimestrul trei îmi aduce acea factură şi, din şapte cenţi, cât a crescut, trei îi dă transportatorul şi patru ţi-i dă Guvernul înapoi", a relatat Ponta la România TV.

Reamintim că transportatorii au fost printre principalii opozanţi ai introducerii accizei pe carburanţi. Companiile din domeniu au acuzat că, în urma scumpirii carburanţilor, vor deveni mai puţin competitivi în Europa iar rentabilitatea lor va fi afectată serios.

În noiembrie, după ce a fost anunţată faimoasa acciză, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) declara că introducerea unei accize de 7 eurocenţi la litrul de carburant "este total nepotrivită în acest moment şi reprezintă o ameninţare gravă şi permanentă pentru stabilitatea industriei de transport, ajunsă la limita toleranţei şi suportabilităţii".

Pentru a reduce o parte din presiunea pe costuri, transportatorii au cerut Guvernului să le ramburseze o parte din banii daţi pe acciză, măsură agreată de Victor Ponta într-un final.

Măsura este văzută periculoasă şi discriminatorie de o serie de jurnalişti, analişti şi oameni politici, căci oferă beneficii unei categorii de companii, în timp ce restul societăţilor comerciale - precum şi persoanele fizice - vor plăti.

"Asta cu acciza returnată transportatorilor este exact la fel ca si "electorata". O păcăleală electorală discriminatorie şi greu de aplicat. (...) Aş vrea să ştiu de ce un transportator de mărfuri e mai îndreptăţit decât un agricultor sau un constructor (şi ei folosesc motorină în cantităţi mari) să primească 4 cenţi înapoi", scria duminică Lăzăroiu pe contul său de Facebook.

"Povestea asta spusă de Ponta cu "transportatorii" care-şi vor primi înapoi o parte din acciza de 7 eurocenţi e trombon. De ce să nu-şi primească banii înapoi şi agricultorii, de exemplu?" se întreabă şi Mircea Marian.

Analistul Dumitru Chisăliţă, expert în gaze naturale şi fost director general Romgaz, a declarat şi el, pentru ziare.com, că măsura este discriminatorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie