Un consilier al lui Ponta o contrazice pe Ioana Petrescu în chestiunea accizei la carburanţi

Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe
Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe (Loredana Diacu/Epoch Times)

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat marţi la Adevărul Live, că există pericolul ca pensiile şi salariile să nu poată fi plătite în cazul în care faimoasa acciză de 7 eurocenţi la carburanţi nu va fi aplicată de la 1 aprilie. În replică, Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului, a dezminţit miercuri această informaţie, adăugând că Ioana Petrescu trebuie să-şi asume eroarea făcută.

Întrebată dacă există pericolul ca salariile şi pensiile să nu mai poată fi plătite în cazul în care nu va creşte acciza de la 1 aprilie, Ioana Petrescu a replicat: "Da. Sunt 2 miliarde. Gândiţi-vă. Evident că există un pericol foarte mare pentru că o mare parte din cheltuielile pe care le avem la buget sunt de genul celor descrise de dvs, vrând nevrând trebuie acoperite".

În opinia lui Ionel Blănculescu, această declaraţie este mai mult o "interpretare a unei astfel de probleme".

"Valoarea accizei la nivel nominal care va fi încasată în jur de 5-600 de milioane de euro e infimă raportat la anvelopa salarială şi de pensii. Nu aş putea spune că este vorba de o minciună, ci despre o interpretare fiscal-bugetară pe care orice ministru de Finanţe ar face-o. Cred că este o declaraţie scoasă din context. Salariile şi pensiile nu sunt influenţate de încasarea sau neîncasarea accizei", a declarat Ionel Blănculescu pentru Realitatea Tv.

Întrebat dacă ministrul de Finanţe ar trebui să îşi dea demisia pentru această greşeală, Blănculescu a precizat că aceasta trebuie doar să şi-o asume.

"Eu cred că ministrul Finanţelor trebuie să-şi asume această declaraţie greşită, nefericită şi regretabilă, iar noi să oprim această avalanşă de exagerări. Nu e vorba de demisie, e vorba de o greşeală făcută de un ministru aflat la începutul mandatului", a adăugat acesta.

Şi europarlamentarul Cristian Preda a intervenit în chestiune şi a declarat: „Ioana Petrescu deţine în acest moment portofoiiul finanţelor. Dânsa a anunţat ieri că, dacă guvernul nu sporeşte preţul combustibilului cu 42 de bani pe litru, nu mai pot fi plătite salariile şi pensiile. Până acum, mărirea preţului la combustibil era “justificată” de către V.V.Ponta prin nevoia de a construi autostrăzi. Din două, una: ori doamna Petrescu nu are habar de planul guvernului din care face parte, ori ştie foarte bine despre ce e vorba, dar manipulează opinia şi suscită frica, pentru a acoperi iraţionalitatea deciziei luate de şeful guvernului. În primul caz, ar fi vorba despre superficialitate; în al doilea, despre minciună sfruntată şi dispreţ faţă de public.
În ambele cazuri, concluzia e clară: salariul doamnei Petrescu nu mai poate fi plătit”.

Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat marţi premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă, cerându-i să renunţe la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a accizei pe carburanţi. Şeful statului îl avertizează pe premierul premier că introducerea accizei va genera scumpiri, inflaţie şi scădere a consumului, la nivel general.