Ioana Petrescu: acciza pe carburanţi nu se amână, vine şi electoRata, scăderea TVA-ului, a CAS-ului, redevenţele şi gazele de şist se vor "analiza"

Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe
Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe (Loredana Diacu/Epoch Times)

Acciza pe carburanţi nu va fi amânată sub nici o formă, se lucrează la electoRată iar acciza pe stâlp ar putea aduce mai mulţi bani decât s-a previzionat. Cu toate acestea, nu se ştie încă dacă CAS-ul va scădea cu 5 puncte procentuale la angajator de la 1 iulie a.c. şi nici când şi dacă va scădea TVA-ul la legume-fructe sau carne, a declarat Ioana Petrescu, noul ministru al Finanţelor, într-un interviu acordat hotnews.

Afirmând că "măsura reducerii CAS este o măsură foarte bună", Ioana Petrescu a declarat că nu încă se ştie când se va implementa. În prezent se analizează veniturile în primele două luni ale anului, se fac estimări privind veniturile pe următoarele luni şi se estimează impactul taxei pe construcţiile speciale, despre care Ministrul de Finanţe a declarat că ar putea aduce mai mulţi bani decât s-a previzionat. Funcţie de veniturile la buget, de cum se colectează taxele şi de "ce mai intervine în viitor" se va decide dacă măsura reducerii CAS-ului se va reduce de anul acesta sau de anul viitor.

O decizie în acest sens va fi luată după laborioasele analize şi după următoarea întâlnire cu FMI.

Electorata însă este o certitudine, la fel ca şi acciza pe carburanţi. Ministerul de finanţe lucrează la o definitivare a proiectului de implementare a acestei măsuri, căutându-se o formulă care să fie agreată şi de bănci.

Ioana Petrescu a precizat că îşi doreşte ca "formula" să fie găsită cât mai repede, pentru a uşura viaţa celor cu venituri mici, îndatoraţi la bănci. Întrebată care e cea mai apropiată dată la care ar putea intra în vigoare măsura introducerii electoratei, Ministrul de Finanţe a răspuns: "Cât de repede posibil, pentru ca aceste persoane sunt îndatorate şi cu cât mai mult amânăm, iar ele au venituri scăzute, împrumuturile lor pot deveni neperformante şi nu ne dorim acest lucru. Dar vrem să fim siguri de ceea ce facem, aşa că mai bine să măsurăm de trei ori şi să tăiem o dată. După ce avem acea formulă de care discutam înainte, ne vom întâlni şi cu reprezentanţii băncilor pentru a vedea ce probleme văd ei şi ce sugestii constructive au."

Întrebată despre reducerea TVA la 19% şi relaxarea fiscală pentru persoanele fizice cu venituri mici, Ministrul de Finanţe a declarat că aceste măsuri "rămân pe agendă, dar nu există un orizont ferm pentru că e nevoie de spaţiu fiscal".

Reducerea TVA-ului măcar la anumite categorii de produse de bază, precum fructele, legumele şi carnea, precum şi relaxarea fiscală pentru persoane cu venituri mici ar putea să antreneze venituri mai puţine la buget care vor trebui compensate, a declarat Ioana Petrescu, în consecinţă măsurile rămân la stadiul "analizăm dar nu se ştie când şi dacă vom implementa."

Redevenţele şi gazele de şist

Tot în stadiul "analizăm", "vom discuta cu FMI" se află şi spinoasa problemă a redevenţelor din industria extractivă, ce urmează a fi renegociate în acest an. Întrebată care este poziţia ei pe acest subiect, Ministrul de Finanţe nu a "putut să dea foarte multe detalii", declarând doar că se lucrează la un sistem, beneficiind de "sprijinul unor experţi" şi că se va discuta despre "asta" şi cu FMI.

"Este foarte important ca acest sistem să fie adaptat foarte bine situaţiei României. Nu vrem să luăm un model de undeva şi să îl copiem în România. Lucrăm cu ajutor extern din punct de vedere al asistenţei tehnice la acest lucru şi vă asigur că îl luăm foarte în serios", a declarat ministrul de Finanţe.

Întrebată dacă este adepta unui sistem care să încurajeze mai mult investiţiile cu grad mai mare de risc precum gazele de şist şi exploatările off-sore faţă de cele onshore, Ioana Petrescu s-a eschivat: "încă lucrăm la acest sistem, după cum v-am spus, şi nu aş vrea să dau prea multe detalii. După ce o să avem un sistem care va fi definitivat vom putea oferi mai multe informaţii", a declarat Ioana Petrescu pentru hotnews.

Ministrul de Finanţe a refuzat să discute şi despre un potenţial scenariu de direcţionare a unei cote părţi din impozitele ce vor fi plătite de companiile din industria extractivă, către autorităţile locale, în contextul în care comunităţile locale vor fi cele care vor suporta consecinţele negative ale exploatărilor miniere sau de hidrocarburi.

Ioana Petrescu nu a dorit să răspundă nici la întrebarea dacă ideea vehiculată în ultima vreme, de a se acorda facilităţi marilor consumatori de gaze, nu distorsionează cumva mediul economic. Ministrul de Finanţe a precizat că va discuta "ideea" cu ministrul Energiei ca să nu se exprime "separat." Reamintim că, în funcţia de ministru al energiei a fost numit Razvan Nicolescu, fost director în OMV, şi asta într-un an în care se renegociază redevenţele OMV Petrom şi în care societatea civilă luptă pentru transparenţă în ceea ce priveşte tehnologia pe care marile companii, printre care şi OMV, o folosesc în domeniul explorării de hidrocarburi.