PDL depune un proiect de lege împotriva introducerii accizei pe carburanţi

Andreea Paul (PDL)
Andreea Paul (PDL) (Epoch Times România)

Partidul Democrat Liberal va depune luni, la Camera Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă un proiect de lege privind abrogarea normelor care permit majorarea accizei pe combustibil cu 7 eurocenţi pe litru începând cu 1 aprilie 2014.

”PDL susţine eliminarea accizei de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil, nu doar prin declaraţii sau semnături mascate, ci şi prin fapte. Declaraţiile şi semnăturile vin şi trec, acciza însă rămâne. Nu putem lăsa Guvernul Ponta să scumpească şi mai mult benzina şi motorina de la 1 aprilie. PDL consideră neîntemeiată introducerea acestei taxe şi luptă în Parlament pentru a o împiedica. Acciza va arde buzunarele tuturor românilor, aruncând în aer preţurile la bunurile de strictă necesitate”, declară deputatul Andreea Paul într-un comunicat de presă ce prefigurează depunerea proiectului legislativ în Parlament.

În proiectul legislativ al PDL se va solicita abrogarea punctelor 59-62 ale art. I din OUG 102/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, care prevăd o majorare a accizelor pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină şi petrol lampant cu 70 euro pentru 1.000 litri.

Andreea Paul arată în comunicatul de presă al PDL că, odată cu introducerea accizei de 7 eurocenţi per litru de carburant, preţul final al carburanţilor din România va fi unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, raportat la salariul mediu net pe economie.

Introducerea accizei pe carburanţi va conduce la o creştere minimă de 41 bani pe litru iar preţul carburanţilor, deja mai scumpi din ianuarie 2014 datorită majorării accizei cu 7%, ar putea ajunge la aproape 7 lei per litru.

Mai mult, introducerea accizei de şapte cenţi nu doar că nu va aduce mai mulţi bani la buget ci dimpotrivă, ar putea declanşa o scădere a cererii de carburanţi. Cei mai importanţi consumatori, transportatorii români şi străini, au declarat deja că vor prefera să alimenteze în statele vecine – astfel consumul scade, explică Andreea Paul, care arată că scumpirea carburanţilor va duce la creşterea evaziunii fiscale, va genera un impact inflaţionist, va duce la scumpiri în lanţ, deci, trăgând linie, va dăuna puternic creşterii economice pentru anul 2014 afectând puterea de cumpărare a românilor şi consumul.

Soluţia bugetară nu se află în creşterea nivelului accizei, mai afirmă Andreea Paul, ci în creşterea eficienţei ANAF, în lupta cu evaziunea fiscală.

Mai mult, aşa cum ar fi subliniat şi reprezentaţii Fondului Monetar Internaţional, acciza se colectează global şi nu există nici o garanţie a destinaţiei precise – lucrări de infrastructură rutieră – pentru sumele colectate prin majorarea de acciză.

Andreea Paul îşi semnează comunicatul de presa, în plină criză guvernamentală, cu titulatura de ministru al Economiei în Guvernul Alternativă.

Sarcina Guvernul Alternativ (sau guvernul din umbră al PDL), înfiinţat în august 2013, este de a monitoriză activitatea guvernului de la putere, fost USL, viitor USD plus UDMR.

Proiectul Andreei Paul vine pe fundalul reaşezării forţelor pe scena politică, după ruperea USL. Privaţi de sprijinul liberalilor, fostele partide USL nu vor mai avea majoritatea zdrobitoare în parlament, însă, conform lui Liviu Dragnea, tot vor putea avea 60% din voturi în Parlament, cu tot cu UDMR.

Nouă alianţă ­USD-UDMR-minorităţi deţine majoritatea şi în Birourile Permanente ale celor două Camere, ceea ce înseamnă că nu va fi deloc simplu pentru PDL să-şi vadă adoptate proiectele de lege, chiar dacă va reuşi să se înţeleagă cu PNL. O eventuală alianţa PNL, PDL şi eventual PP-DD ar avea în jur de 45% din numărul total de parlamentari, nu suficient cât să-şi vadă adoptate proiectele de lege, dar suficient pentru a depune moţiuni de cenzură, în eventualitatea în care partidele se înţeleg, ceea ce este puţin probabil având în vedere că cele două partide vor fi competitori în alegerile europarlamentare iar orgoliile lui Crin Antonescu şi Vasile Blaga sunt foarte mari.

Marţi, când şi-a anunţat ieşirea de la guvernare, Crin Antonescu, persiflat de Vasile Blaga, care l-a provocat să arate că face opoziţie reală PSD-ului semnând moţiunea de cenzură întocmită de partidul său, a declarat că nu vrea nicio înţelegere cu PDL şi că nu votează „cioturi de moţiuni de cenzură de la PDL.”