Pată uriaşă lângă o sondă OMV din Marea Neagră. Autorităţile europene o văd, Autoritatea Navală Română, nu

Lângă platforma petrolieră “Gloria” a fost fotografiată din satelit o pată de culoare roşie, cu o lungime de 470 de metri şi o lăţime de 130 metri. Deşi mare cât şase stadioane puse împreună, pata a fost de negăsit pentru autorităţile române.
Platforma petrolieră.
Platforma petrolieră. (Chris Graythen / Getty Images)

Autorităţile europene au semnalat apariţia, lângă platforma de foraj “Gloria” din Marea Neagră a OMV Petrom, a unei pete de petrol de mărimea a şase terenuri de fotbal. În ciuda probelor, compania neagă însă poluarea iar Autoritatea Navală Română nu a reuşit să găsească pata de şase hectare - vizibilă din satelit - şi nici măcar nu a anunţat Garda de Mediu Constanţa, relatează România Liberă.

Potrivit sursei citate, Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA) a alertat autorităţile române în legătură cu un caz de poluare de proporţii în Marea Neagră. Concret, lângă platforma “Gloria” a fost fotografiată din satelit o pată de culoare roşie cu o lungime de 470 de metri şi o lăţime de 130 metri, lungimea fiind comparabilă cu cea a şase stadioane de fotbal. De obicei, pata de culoare roşie reprezintă o poluare cu petrol.

Din informaţiile EMSA, pata avea o lungime de 470 de metri şi o lăţime de 130 metri. Adică avea o arie de 61.100 metri pătraţi, deci peste şase hectare.

Sesizată de EMSA, Autoritatea Navală Română (ANR) a ajuns la locul indicat de Agenţia Europeană după aproximativ şapte ore, cu o navă antamată de la o firmă privată. Între timp, pata s-a deplasat pe direcţia NNE. Potrivit unui expert, în acest caz ANR avea nevoie de un elicopter pentru a interveni repede. Însă, surpriză, instituţia nu dispune nici de elicoptere nici de nave pentru a interveni rapid în cazul unui naufragiu sau al unui accident ecologic în Marea Neagră. În aceeaşi situaţie se regăseşte şi Garda de Mediu Constanţa.

Oficiali din cadrul Agenţiei Navale Române au precizat, sub protecţia anonimatului, că sursa petei este o platformă petrolieră.

„Din documentele aflate în cadrul ANR şi din imaginile din satelit se vede clar că pata de petrol provine de la platforma «Gloria». La începutul lunii februarie, dacă nu mă înşel, procesul de extracţie a ţiţeiului de pe platforma «Gloria» a fost oprit. Pompele nu mai băgau presiune în zăcământ şi extracţia s-a oprit”.

De partea sa, OMV neagă poluarea.

"În aceeaşi zi, după verificări la faţa locului realizate atât cu resurse interne, cât şi prin intermediul subcontractorilor, am comunicat către autorităţile competente că nu a existat niciun incident de tip poluare şi/sau deversări de hidrocarburi, nici de pe platforma „Gloria“, nici de pe alte platforme operate de OMV Petrom în Marea Neagră”, a precizat purtătoarea de cuvânt a OMV, Ramona Zanfirescu.

Articolul integral poate fi citit aici