Partidul Muncitoresc nord-coreean la primul său Congres în 36 de ani

Partidul de guvernământ al Coreei de Nord a început primul său Congres în 36 ani cu scopul de a consolida statutul lui Kim Jong-un ca lider suprem al ţării. Întâlnirea are loc într-un moment în care tensiunile regionale continuă să se amplifice.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Liderul nord-coreean Kim Jong-un este aşteptat să susţină vineri un discurs cheie la Congresul Partidului Muncitoresc, nefiind cunoscute alte teme de pe agenda evenimentului ce are loc după o pauză de aproape 4 decenii. Elita conducătoare a ţării comuniste izolate este cunoscută pentru menţinerea secretă a problemelor de stat.

Observatorii, totuşi, susţin că organizarea acestui Congres este un efort din partea partidului de guvernământ cu scopul de a consolida poziţia lui Kim ca lider absolut şi legitim al Coreei de Nord.

La ultimul Congres al Partidului Muncitoresc, care a avut loc în 1980, Kim Jong-il (tatăl lui Kim Jong-un) a fost declarat moştenitor al tatălui său, fondatorul Coreei de Nord, Kim Il-sung. Teoretic, Congresul Partidului Muncitoresc trebuie să aibă loc la fiecare cinci ani.

Au existat speculaţii că întâlnirea va fi precedată de un alt test nuclear, prin care Nordul ar fi dorit să îşi manifeste puterea şi sfidarea faţă de Occident.

Congresul are loc într-un moment în care tensiunile din Peninsula Coreea au ajuns la cote ridicate, în special după ce Phenianul a testat o armă nucleară în luna ianuarie şi a lansat o rachetă balistică de rază lungă în 7 februarie.

Pregătiri entuziaste în timp ce ţara moare de foame

Capitala Phenian a fost decorată cu steaguri naţionale şi ale partidului, şi un număr mare de membri ai Partidului Muncitoresc au participat activ la pregătiri.

Bannere pe care sunt scrise slogane precum “Marii tovarăşi Kim Il-sung şi Kim Jong-il vor fi întotdeauna cu noi” şi portrete gigant cu Kim Jong-un au fost afişate pe străzile capitalei Phenian.

Comunitatea internaţională va monitoriza îndeaproape Congresul pentru a identifica orice potenţială schimbare politică sau guvernamentală.

În ciuda aparentului entuziasm al cetăţenilor nord-coreeni, care vor flutura astăzi steaguri cu zâmbetul pe buze şi vor “plânge de fericire”, viaţa în Coreea de Nord este caracterizată de mulţi analişti ca viaţa într-un lagăr.

Regimul de la Phenian se bazează pe o propagandă paranoică omniprezentă, livrată unei societăţi în care Biserica a fost eradicată complet, în care nu există nicio mişcare sindicală independentă, echivalent al Solidarităţii din Polonia, şi nici intelectuali precum Václav Havel, a explicat britanicul Paul French, autorul cărţii “North Korea The Paranoid Peninsula: A Modern History”.

Cei care nu mai suportă viaţa în cea mai mare închisoare din lume, dacă sunt sănătoşi, fug în China trecând un râu, dar familiile şi apropiaţii lor sunt persecutaţi apoi de autorităţi.

Paul French a descris modul criminal în care este ţinută populaţia din afara Phenianului fără acces la apă curată şi fără hrana necesară; lemnul tăiat de autorităţi este transportat în China, (!) iar consecinţele sunt inundaţiile şi alunecările de teren. Oamenii şi-au ucis majoritatea vitelor şi le-au mâncat şi nu au cu ce să facă agricultură pentru a trăi. În acest context, ajutoarele alimentare externe pentru Coreea de Nord s-au redus cu 50% pe fondul ameninţărilor lui Kim Jong Un cu armele nucleare adresate unor state precum SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe