China va găzdui Hamas şi Fatah pentru discuţii privind unitatea palestiniană

Xi Jinping
Xi Jinping (THOMAS PETER AFP/Getty Images)
Redacţia
27.04.2024

China va găzdui discuţii privind unitatea palestiniană între gruparea militantă islamistă Hamas şi rivalii săi de la Fatah, au declarat vineri cele două grupări şi un diplomat de la Beijing, o incursiune notabilă a Chinei în diplomaţia palestiniană pe fondul războiului din Fâşia Gaza.

Hamas, care controlează Gaza, este grupul ai cărui luptători au luat cu asalt oraşele israeliene la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi capturând 253 de ostatici. Israelul a jurat să anihileze Hamas în cadrul unui atac care a ucis peste 34.000 de palestinieni, un număr foarte mare dintre ei fiind femei şi copii, potrivit Reuters.

Fatah este mişcarea lui Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, susţinută de Occident, care exercită o autonomie limitată în Cisiordania ocupată de Israel.

Cele două facţiuni palestiniene rivale nu au reuşit să îşi rezolve disputele politice de când luptătorii Hamas au expulzat Fatah din Gaza într-un scurt război în 2007. Washingtonul se fereşte de demersurile de reconciliere a celor două grupări, întrucât susţine Autoritatea Palestiniană, dar a interzis Hamas ca fiind un grup terorist.

Un oficial al Fatah a declarat pentru Reuters că o delegaţie, condusă de Azzam Al-Ahmed, un înalt oficial al grupului, a plecat în China. Un oficial Hamas a declarat că echipa sa pentru aceste discuţii, condusă de un înalt oficial, Moussa Abu Marzouk, urma să zboare acolo în cursul zilei de vineri.

"Susţinem consolidarea autorităţii Autorităţii Naţionale Palestiniene şi sprijinim toate facţiunile palestiniene în realizarea reconcilierii şi creşterea solidarităţii prin dialog şi consultare", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, fără a confirma întâlnirea.

Un diplomat chinez, Wang Kejian, s-a întâlnit luna trecută cu şeful Hamas, Ismail Haniyeh, în Qatar, potrivit Ministerului chinez de Externe.

Diplomatul de la Beijing, care a fost informat în legătură cu acest subiect, a declarat că discuţiile au avut ca scop sprijinirea eforturilor de reconciliere a celor două grupări palestiniene rivale.

Statul comunist chinez a demonstrat în ultima vreme o influenţă diplomatică în creştere în Orientul Mijlociu, unde se bucură de legături puternice cu naţiunile arabe şi cu Iranul. Anul trecut, Beijingul a intermediat un acord de pace revoluţionar între Arabia Saudită şi Iran, inamici de lungă durată în regiune.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că a discutat vineri la Beijing cu liderul chinez Xi Jinping şi cu alţi oficiali despre modul în care China poate juca un rol constructiv în crizele globale, inclusiv în Orientul Mijlociu.

Oficialii chinezi şi-au intensificat în ultimele luni pledoaria pentru palestinieni în forumurile internaţionale, solicitând o conferinţă de pace israeliano-palestiniană de mai mare anvergură şi un calendar specific pentru punerea în aplicare a unei soluţii cu două state.

În februarie, Beijingul a solicitat Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) să se pronunţe cu privire la ocuparea israeliană a teritoriilor palestiniene, pe care o consideră ilegală.

Mai recent, China a făcut presiuni pentru ca Palestina să se alăture Organizaţiei Naţiunilor Unite, despre care Wang Yi, şeful diplomaţiei chineze, a declarat săptămâna trecută că ar "rectifica o nedreptate istorică prelungită".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor