Coreea de Nord lansează o rachetă balistică de pe un submarin

La patru luni după ce a testat o armă nucleară şi la o lună după ce i-au fost impus sancţiuni ONU pentru testul respectiv, Coreea de Nord a decis să sfideze din nou puterile occidentale şi a testat o nouă rachetă lansată de pe un submarin. Aparent, testul a eşuat.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Coreea de Nord a lansat sâmbătă o nouă rachetă balistică de pe un submarin lângă coasta sa estică, a anunţat Seul, în contextul temerilor că regimul nord-coreean ar putea desfăşura un test nuclear sau ar putea lansa o rachetă înaintea întâlnirii din luna mai a Partidului Muncitoresc.

Nordul a lansat racheta la ora locală 6:30 p.m. (0930 GMT) spre nord-est dintr-o zonă aflată lângă coasta sa estică, a declarat biroul Şefului de Stat Major al Coreei de Sud.

Phenianul organizează la începutul lunii mai un Congres al Partidului Muncitoresc. Este prima astfel de întâlnire în 36 de ani, şi se estimează că liderul comunist Kim Jong-un vrea să proclame ţara ca fiind o forţă militară puternică şi un stat nuclear.

Racheta nord-coreeană a zburat aproximativ 30 de km, a declarat prin telefon un oficial al Ministerului sud-coreean al Apărării, adăugând că armata încearcă să determine dacă este posibil ca lansarea să fi fost un eşec din motive nespecificate.

Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap a declarat că racheta a zburat timp de câteva minute, citând o sursă guvernamentală.

Coreea de Nord a încercat pentru prima dată anul trecut să lanseze o rachetă de pe un submarin şi analiştii au declarat că ţara se află în stadiul de început al dezvoltării unui astfel de sistem de arme, care ar putea prezenta o nouă ameninţare pentru vecinii săi şi SUA, dacă ar fi perfecţionat.

Totuşi, se crede că testele ulterioare au fost cu mult în urma aşteptărilor Phenianului, în condiţiile în care imaginile difuzate de mass media de stat pare să fi fost editate pentru a simula succesul testelor, conform experţilor care au văzut materialele video.

Armata sud-coreeană a declarat că se află în stare de alertă ridicată din cauza posibilităţii ca Nordul să desfăşoare “în orice moment” cel de-al 5-lea său test nuclear, sfidând sancţiunile aplicate de ONU statului comunist izolat după testarea unei arme nucleare în ianuarie 2016.

Imaginile de satelit arată că Nordul şi-ar fi reluat activităţile la principalul său centru de testare nucleară, similare activităţilor observate înaintea testului din luna ianuarie, a raportat săptămâna trecută un website american care monitorizează activităţile militare nord-coreene.

Coreea de Sud şi SUA, precum şi diverşi experţi, consideră că Phenianul încearcă să producă un sistem de rachete balistice cu lansare de pe submarin şi o rachetă balistică intercontinentală ce ar putea ajunge până pe teritoriul Statelor Unite.

Coreei de Nord i s-a interzis să efectueze teste nucleare şi să desfăşoare activităţi care folosesc tehnologia rachetelor balistice (ICBM), conform sancţiunilor ONU din 2006 şi adoptate recent în luna martie a acestui an. Totuşi, Phenianul a continuat să lucreze la miniaturizarea unui focos nuclear şi pentru a dezvolta ICBM.

Un oficial senior american a declarat săptămâna trecută că Phenianul ar trebui să înveţe o lecţie din acţiunile Iranului, care a fost de acord să îşi restricţioneze programul nuclear, conform unui acord cu puterile occidentale, obţinând în schimb ridicarea sancţiunilor majore. Totuşi, Coreea de Nord nu a manifestat niciun semn că ar dori să încheie un astfel de acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe