Preşedintele Barack Obama: “Am putea distruge Coreea de Nord”

Într-un interviu provocator cu CBS, preşedintele american Barack Obama s-a referit la situaţia tensionată actuală cu Phenianul. În interviu, Obama face o declaraţie şocantă, susţinând că SUA “ar putea distruge Coreea de Nord”.
Barack Obama
Barack Obama (Alex Wong / Getty Images)

În interviul cu CBS, ce a fost difuzat marţi, Obama a declarat că SUA “petrece mult timp pentru poziţionarea sistemelor proprii de dezvoltare a rachetelor, astfel încât, chiar în timp ce încercăm să rezolvăm problema esenţială a activităţilor nucleare din interiorul Coreei de Nord, noi creăm un scut ce ar putea cel puţin să blocheze ameninţările de nivel relativ scăzut venite din partea lor.”

Coreea de Nord a testat cea de-a patra bombă nucleară în 6 ianuarie şi a lansat o rachetă de rază lungă în 7 februarie, ambele acţiuni reprezentând o sfidare a rezoluţiilor ONU. Sâmbătă, Phenianul a desfăşurat un test al unei rachete balistice cu lansare de pe un submarin.

Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap a declarat marţi că Phenianul pare să pregătească testarea unei rachete balistice de rază intermediară, după ce SUA a declarat că prima încercare a fost un eşec catastrofal.

Separat, preşedintele Obama, care a primit în 2009 Premiul Nobel pentru Pace, a declarat că SUA este preocupată de propria apărare şi de a aliaţilor săi în faţa unor potenţiale ameninţări ce ar putea veni din partea unei ţări “excentrice” şi a unui lider “iresponsabil”.

În 15 aprilie, Coreea de Nord a eşuat să lanseze ceea ce părea să fie o rachetă Musudan, cu o rază de acţiune de peste 3.000 km. Dacă ar fi lansată cu succes, o astfel de rachetă ar putea lovi Japonia şi ar avea, teoretic, în raza sa de acţiune teritoriul american Guam.

Pentru moment nu se ştie dacă racheta Musudan, care poate fi lansată de pe o platformă mobilă, a fost vreodată testată cu succes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe