Coreea de Nord întemniţează un american pentru spionaj

Coreea de Nord a condamnat un cetăţean american la muncă silnică după ce a fost găsit vinovat de subminare şi spionaj. Phenianul susţine că americanul şi-a recunoscut crima “de neiertat” de a fi primit secrete militare pe un stick de memorie.
Cetăţeanul american Kim Dong Chul.
Cetăţeanul american Kim Dong Chul. (Captură Foto)

Kim Dong Chul a fost arestat în Coreea de Nord în octombrie 2015 şi – conform agenţiei oficiale de ştiri nord-coreene – şi-a recunoscut vinovăţia şi a fost condamnat la zece ani de muncă silnică după un proces scurt care a avut loc vineri.

Chul, 62 de ani, este un american de origine sud-coreeană care a locuit în apropiere de graniţa nord-coreeană timp de 15 ani şi s-a deplasat regulat în Rason – o zonă economică specială creată de Coreea de Nord.

„Curtea Supremă a Republicii Populare Democratice Coreene l-a condamnat vineri pe cetăţeanul american născut în Coreea de Sud, Kim Dong Chul, la 10 ani de muncă silnică pentru subminarea sistemului social al RPDC şi pentru activităţi de spionaj”, a raportat agenţia chineză de ştiri Xinhua.

Mass media de stat nord-coreeană a declarat că Chul a primit de la o sursă din Coreea de Nord un stick de memorie USB care conţinea secrete nucleare şi militare.

Criticată pentru situaţia deplorabilă a drepturilor omului şi mărturiile forţate, naţiunea comunistă izolată a folosit în trecut cetăţenii americani arestaţi pentru a obţine vizite de mare profil din partea SUA, cu care nu are niciun fel de relaţii diplomatice oficiale.

Coreea de Nord tot mai izolată

Şase străini, inclusiv Kim şi trei sud-coreeni, au fost arestaţi în Coreea de Nord, care a testat de la începutul acestui an o bombă nucleară şi mai multe rachete balistice de rază lungă şi scurtă, fiind criticată şi sancţionată pentru aceste activităţi. În acelaşi timp, Phenianul şi-a intensificat retorica agresivă împotriva Coreei de Sud şi a Statelor Unite.

Printre ceilalţi deţinuţi se numără Otto Warmbier, un student american, turist, de 21 de ani care a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică în luna martie pentru că a încercat să îşi însuşească un banner propagandistic pentru a-l păstra ca suvenir. În plus, un pastor creştin coreeano-canadian, ispăşeşte de asemenea o sentinţă de închisoare pe viaţă pentru presupusă subminare a statului.

SUA a condamnat întemniţarea cetăţenilor săi, susţinând că aceştia sunt folosiţi ca pioni.

Ministrul nord-coreean de externe Ri Su Yong a justificat întemniţarea lui Warmbier pentru presupuse activităţi împotriva statului, dar a declarat pentru Associated Press că va informa autorităţile din Phenian că Statele Unite sunt îngrijorate în privinţa sorţii studentului.

Yong a declarat că Warmbier a fost folosit de SUA „ca un mijloc pentru a ne face vieţile dificile” prin crearea de tulburări interne.

În plus, ministrul nord-coreean de externe a adăugat că nu exclude eliberările anticipate ale deţinuţilor înainte de ispăşirea completă a sentinţelor lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe