Eşecurile se ţin lanţ pentru armata lui Kim Jong-un

Încercarea Phenianului de a lansa alte două rachete a eşuat, ridicând numărul testelor eşuate în această săptămână la 3, susţine Coreea de Sud. Testele au avut loc înaintea unei întâlniri majore a partidului de guvernământ nord-coreean, care se va desfăşura săptămâna viitoare.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

O rachetă a fost lansată joi dintr-un oraş de coastă nord-coreean, dar s-a prăbuşit la câteva clipe după decolare. O altă rachetă a fost lansată din Wonsan joi seară, dar a fost, de asemenea, un test nereuşit, a susţinut Şeful de Stat Major al Coreei de Sud într-o declaraţie.

Oficialii din Seul au declarat că ei consideră că Nordul încearcă să testeze o nouă rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune, numită Musudan. Proiectilele au o rază potenţială de acţiune de aproximativ 3.000 km şi ar putea pune în pericol bazele militare americane din Guam.

Coreea de Sud a susţinut că testele reprezintă o provocare, deşi NORAD (Comanda Nord-Americană pentru Apărare Aerospaţială) a precizat că acestea nu prezintă o ameninţare pentru SUA.

Testele eşuate au avut loc în timp ce SUA şi Coreea de Sud au desfăşurat exerciţii militare comune, care se vor termina sâmbătă. Nordul a testat mai multe rachete în timpul acestor exerciţii, pe care le consideră o încercare mascată de a-i încălca suveranitatea. În plus, Nordul plănuieşte să desfăşoare săptămâna viitoare prima întâlnire naţională a Partidului Muncitoresc Coreean în 36 de ani, unde liderul comunist Kim Jong-un este aşteptat să anunţe noi măsuri pentru a-şi consolida puterea.

Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre Phenian

ONU a interzis Coreei de Nord să desfăşoare orice fel de teste de rachete. Joi, oficialii americani au anunţat că au solicitat discuţii urgente în cadrul Consiliului de Securitate al ONU (CSONU), pentru a se analiza eventuale măsuri suplimentare de restricţionare a activităţii Phenianului.

În plus, Washingtonul ia măsuri pentru a se asigura că o parte din veniturile muncitorilor nord-coreeni din străinătate nu ajung în mâinile conducerii din Phenian. “Lucrăm în diferite moduri pentru a bloca toate veniturile ce ajung în mâinile statului. De exemplu, în cazul muncitorilor [nord-coreeni] care lucrează în străinătate, banii trimişi de aceştia nu ajung la familiile lor, ci în mâinile regimului”, a declarat Antony Blinken, adjunct al secretarului de stat american, în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanţilor.

Migranţii nord-coreeni trimit anual aproximativ 900 milioane de dolari în ţara lor, conform Institutului Coreean pentru Unificare Naţională.

Mai mult, SUA încearcă să aplice presiune pe Coreea de Nord prin colaborarea cu aliaţii săi, Japonia şi Coreea de Sud, a susţinut Blinken. Administraţia Obama încearcă, de asemenea, să se asigure că oficialii nord-coreeni nu vor fi capabili să călătorească în străinătate şi că navele nord-coreene nu vor putea andoca în alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe