Parlamentul European ridică imunitatea lui Marine le Pen din cauza postării unor imagini ale execuţiilor Statului Islamic

Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional francez.
Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional francez. (Alain Jocard/AFP via Getty Images)

Marine le Pen, liderul de extremă dreapta din Parlamentul European, are probleme în Franţa din cauza postării de imagini violente pe Twitter.

Pierderea imunităţii parlamentare poate să vină la pachet cu o amendă de 75 de mii de euro.

Parlamentul European a votat marţi ridicarea imunităţii parlamentare a candidatului la prezidenţialele franceze, Marine Le Pen, deoarece a postat imagini ale execuţiilor comise de Statului Islamic pe Twitter - inclusiv decapitarea jurnalistului James Foley.

Votul de ieri, dat de Comisia juridică, trebuie confirmat în plen.

Votul pentru ridicarea imunităţii sale parlamentare a deschis şi procedura legală în Franţa, unde publicarea de imagini violente poate fi pedepsită cu trei ani de închisoare şi o amendă de 75 de mii de euro, conform Reuters.

Conform ultimului sondaj de opinie din Franţa, Marine le Pen are 25,5% din electorat în primul tur din aprilie. Oponentul ei cel mai redutabil, centristul Emmanuel Macron, o urmează cu 24%, urmat de Francois Fillon cu 20,5%. Cu toate acestea în cel de-al doilea tur de scrutin Macron este declarat favorit, cu 62%, iar le Pen ar lua doar 38% din electorat.