Revoltele violente continuă în Paris. Poliţişti francezi fugăriţi de bătăuşi înarmaţi

Poliţişti francezi au fost filmaţi fugind de grupuri de oameni înarmaţi, în condiţiile în care revoltele continuă în Paris în cea de-a doua săptămână, tulburările răspândindu-se acum spre centrul oraşului.
Protest violente într-una dintre suburbiile Parisului, 15 februarie 2017.
Protest violente într-una dintre suburbiile Parisului, 15 februarie 2017. (Getty Images)

Sute de bătăuşi violenţi au ieşit miercuri noaptea pe străzi, în apropierea staţiei de metrou Barbes, care este situată la mică distanţă de centrul de transport major Gara de Nord. În timpul violenţelor au fost sparte vitrine, au fost jefuite magazine, au fost incendiate cauciucuri, au fost blocate drumuri principale şi atacate maşini de poliţie.

Conform ziarului Le Figaro, pagubele se amplifică. La începutul săptămânii, în nopţile de 12 şi 13 februarie, 32 de vehicule au fost incendiate, iar în nopţile de 14 şi 15, aproximativ 47 de automobile au fost incendiate şi distruse, precum şi 59 de coşuri de gunoi.

Poliţia pare să fi pierdut complet controlul asupra situaţiei în anumite momente, pe Twitter fiind publicate materiale video neverificate ce arată cum ofiţeri de poliţie sunt alungaţi din anumite cartiere de mulţimi de oameni.

Un ofiţer de poliţie a declarat: “Au fost sparte vitrine şi au fost atacaţi ofiţeri. Grupuri mici de manifestanţi, purtând glugi pentru a-şi ascunde identităţile, cauzează probleme şi apoi fug."

“Se face totul pentru a se dispersa mulţimile, dar situaţia ar putea dura o perioadă mai lungă de timp”.

Tensiunile s-au amplificat tot mai mult începând cu 2 februarie, când un tânăr muncitor de 22 de ani, pe nume Theo, aparent a fost bătut şi violat cu un baston de către mai mulţi ofiţeri de poliţie la periferia Parisului, în Aulnay-sous-Bois.

Preşedintele francez Francois Hollande a făcut apel la calm şi a vizitat victima la spital, unde aceasta a fost operată de urgenţă. În plus, de pe patul de spital, Theo a făcut la rândul său apel la calm, în condiţiile în care atacurile continuau să se răspândească.

Săptămâna trecută, în zilele de 7 şi 8 februarie, au avut loc revolte în mai multe suburbii pariziene nord-estice asociate cu populaţii mari de migranţi sau condiţii sociale precare, suburbii precum Tremblay-en-France, Montfermeil, Clichy-sous-Bois şi Villepinte în departamentul Seine-Saint-Denis, şi Blanc-Mesnil în Seine-Maritime.

Marine Le Pen, candidată prezidenţială şi lideră a Frontului Naţional francez, a criticat miercuri guvernul ţării pentru “paralizia” de care dă dovadă în această problemă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe