Fost premier muntenegrean acuză Rusia că încearcă să destabilizeze Balcanii

Fostul premier muntenegrean Djukanovic a acuzat Rusia că urmăreşte să destabilizeze zona Balcanilor, după o tentativă eşuată de a răsturna guvernul pro-Occident din Podgorica.
Fostul premier al Muntenegrului, Milo Djukanovic.
Fostul premier al Muntenegrului, Milo Djukanovic. (Savo Prelevic/AFP/Getty Images)

Milo Djukanovic, care a demisionat din funcţia de premier după un presupus complot orchestrat în ziua alegerilor din 2016 aparent pentru a împiedica micul stat din Balcani să adere la NATO, a declarat că grupurile pro-Moscova “au utilizat o mulţime de materiale compromiţătoare împotriva Muntenegrului” în această tentativă de lovitură de stat.

Muntenegrul se află acum în “vizorul” Moscovei care doreşte să-şi extindă influenţa în Balcani, iar partidele din opoziţie pro-Rusia sunt pregătite să folosească “vărsarea de sânge şi o lovitură de stat” pentru a instala un guvern pro-Kremlin, a susţinut marţi Djukanovic, într-un discurs adresat tineretului social-democrat în Niksic.

“Un nou guvern marionetă va servi doar intereselor Moscovei, care doreşte să trimită un mesaj Europei şi NATO că ele nu se pot extinde în Balcani fără consimţământul său”, a declarat Djukanovic, care a avut un aport substanţial în lansarea cererii ţării sale de a adera la NATO.

Oficialii ruşi au numit recent Serbia, Bosnia, Macedonia şi Muntenegru ca făcând parte din sfera de interes a Moscovei în Balcani, susţinând că ele nu se vor alătura alianţei NATO. Fostele republici iugoslave nu au făcut niciodată parte din blocul sovietic şi toate au urmărit să se alăture Uniunii Europene.

Din acest grup, doar Muntenegru urmăreşte să adere la NATO. Alianţa militară vestică a aprobat cererea de aderare a Muntenegrului şi, la începutul acestei luni, Germania şi Franţa - ultimii dintre cei 24 de membri - au aprobat intrarea ţării în NATO – blocul are un total de 28 de membri. Sunt aşteptate aprobările din partea Canadei, Spaniei, Olandei şi Statelor Unite.

Deşi au existat unele îndoieli în SUA în privinţa poziţiei noii administraţii asupra acestei chestiuni, un comitet cheie al Senatului american a votat în 11 ianuarie în favoarea susţinerii cererii de aderare a Muntenegrului. Senatorii americani Bob Corker şi John McCain au prezis că întregul Senat va aproba în curând cererea muntenegrenilor.

Luând cuvântul din ţata vecină Kosovo, Curtis M. Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa (SACEUR), şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu instrumentele folosite de Rusia pentru a influenţa regiunea, evidenţiind în special dezinformarea prin mass media şi influenţarea scenei politice.

“Stabilitatea vestului Balcanilor este foarte importantă pentru NATO deoarece securitatea şi stabilitatea în această regiune este importantă pentru securitatea şi stabilitatea Europei, o Europa care este întreagă, liberă şi în stare de pace”, a precizat Scaparrotti.

Procurorii din Muntenegru au acuzat Rusia şi spionii săi că au orchestrat tentativa de lovitură de stat din ziua alegerilor, mişcare ce a inclus presupuse planuri pentru uciderea lui Djukanovic şi preluarea controlului asupra Parlamentului. Aproximativ 20 de persoane – inclusiv doi ruşi – au fost acuzaţi de participare la acele evenimente.

Kremlinul a negat în repetate rânduri implicarea în puciul eşuat, dar a susţinut în mod deschis partidele naţionaliste şi grupurile care se opun aderării Muntenegrului la NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe