Ciocniri violente între poliţie şi liceeni în Paris

Forţele de ordine franceze s-au ciocnit cu sute de liceeni şi au arestat mai mulţi manifestanţi în Paris, în condiţiile în care tulburările provocate de brutalitatea poliţiei nu dau semne de calmare.
Coşuri de gunoi incendiate de liceenii care protestează împotriva violenţei poliţieneşti în faţa liceului Voltaire din Paris, 23 februarie 2017.
Coşuri de gunoi incendiate de liceenii care protestează împotriva violenţei poliţieneşti în faţa liceului Voltaire din Paris, 23 februarie 2017. (Captură Foto)

Forţele de poliţie, în echipament anti-revoltă, au folosit gaze lacrimogene împotriva liceenilor şi susţinătorilor lor, care au încercat joi să blocheze intrările în aproximativ 12 şcoli din capitala Paris.

Violenţele de ieri reprezintă cel mai recent episod dintr-o serie de proteste desfăşurate pe cuprinsul ţării în ultimele câteva săptămâni. Protestele au fost declanşate de violarea brutală a unui tânăr de culoare – identificat doar ca Theo – de către patru ofiţeri de poliţie în timpul unei verificări de rutină a actelor de identitate.

În 2 februarie, Theo, 22 de ani, a suferit mai multe leziuni la organele interne şi a avut nevoie de intervenţie chirurgicală după ce a fost atacat de cei patru ofiţeri de poliţie, care au folosit un baston împotriva sa.

Unul dintre poliţişti a fost acuzat de viol, în timp ce ceilalţi trei sunt acuzaţi de atac în acelaşi caz.

Peste 200 de arestări au fost efectuate de la începutul protestelor, conform Ministerului francez de Interne.

Grupurile anti-rasism au organizat proteste pentru a ataca „problema structurală a violenţei poliţieneşti” din Franţa.

Potrivit grupurilor anti-rasism, poliţia franceză vizează în principal persoanele de culoare şi arabii. Atacurile poliţieneşti, bazate pe discriminare rasială, s-au intensificat după ce ţara a anunţat o stare de urgenţă.

Franţa se află într-o stare de urgenţă din noiembrie 2015, când presupuşi membri ai grupului terorist Statul Islamic au lansat o serie de atacuri. Pe baza stării de urgenţă, forţele de securitate primesc puteri extinse, care duc uneori la abuzuri.

Statul Islamic acţionează în principal în Irak şi Siria. Totuşi, grupurile jihadiste şi-au extins sfera de influenţă şi în alte zone ale lumii.