Parlamentul cere urmărirea penală în cazul concesionării pretins ilegale a Aeroportului Internaţional Chişinău

Aeroportul Internaţional Chişinău
Aeroportul Internaţional Chişinău (facebook.com)

O comisie parlamentară specială a sesizat Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie privind acţiunile sau inacţiunile aparent ilegale ale unor funcţionari în cazul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău.

Preşedintele comisiei speciale de anchetă, Igor Munteanu susţine că a cerut procurorilor pornirea urmăririi penale, emiterea ordonanţelor privind aplicarea măsurilor de constrângere asupra persoanelor responsabile de încheierea contractului de concesiune a Î.S. ”Aeroportul Internaţional Chişinău” în detrimentul intereselor statului, şi instituirea anumitor măsuri de asigurare contra oricăror migrări de contracte asupra bunurilor concesionate până la calificarea faptelor sesizate.

„Acţiunile persoanelor pot fi încadrate în mai multe texte din legi, cum ar fi abuzul de putere sau de serviciu, excesul de putere, depăşirea atribuţiilor de serviciu, neglijenţa în serviciu, delapidarea averii statului, falsul în acte publice”, a adăugat Munteanu.

Potrivit deputatului ACUM, Alexandru Slusari, Procuratura Generală urmează să verifice acţiunile lui Valeriu Lazăr, fost ministru al Economiei, care a semnat Nota Informativă privind aprobarea concesionării activelor Aeroportului, ale lui Copaci Tudor, preşedinte al Comisiei de concurs privind selectarea concesionarului, Şendilă Maria, şef-adjunct al direcţiei administrarea proprietăţii publice din cadrul Agenţiei Proprietăţi Publice şi Iurie Leancă, prim-ministru interimar, care a semnat hotărârea de guvern din mai 2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor Aeroportului şi a condiţiilor concesionării acestora, dar şi a hotărârii din septembrie 2013 pentru aprobarea raportului privind derularea şi rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului activelor Î.S. ”Aeroportul Internaţional Chişinău”.

Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune lui Ilan Şor pentru o perioadă de 49 de ani. De atunci, în doar trei ani, firma concesionară „Avia Invest” SRL şi-a schimbat de trei ori proprietarii. În atenţia comisiei conduse de Igor Munteanu se va afla o listă scurtă de privatizări în privinţa cărora există dubii: CTC-Tutun, Aeroportul Internaţional, gările auto şi Air Moldova.