Fostul director MoldATSA dezvăluie cine ar fi implicat în scheme de contrabandă cu ţigări, alcool, chihlimbar şi anabolizante

De contrabanda cu ţigări şi anabolizante prin aeroport erau responsabili Şor şi Damir. Tutunul introdus ilegal prin Transnistria era controlat de Cavcaliuc. De introducerea ţigărilor în cantităţi mari în România răspundea Ţuţu, afirmă Sorin Stati.
Gheorghe Cavcaliuc, şef adjunct al Inspectoratului general al Poliţiei R. Moldova
Gheorghe Cavcaliuc, şef adjunct al Inspectoratului general al Poliţiei R. Moldova (facebook.com)

Fostul director al Autorităţii Aeronautice Civile a Republicii Moldova MoldATSA, Sorin Stati a declarat joi seară, în cadrul unei emisiuni de la TV8 că „foşti oficiali ai guvernării democrate dar şi apropiaţi ai acestora sunt implicaţi în scheme de contrabandă cu ţigări, alcool etilic, chihlimbar şi anabolizante”.

Potrivit acestuia, contrabanda cu ţigări era controlată de oamenii lui Ilan Şor, care prin intermediul Î.S. Poşta Moldovei şi Aeroportul Internaţional Chişinău transportau zilnic de la 7 la 9 tone de ţigări. Gheorghe Cavcaliuc ar fi fost responsabil de contrabanda cu ţigări şi tutun care erau introduse în R. Moldova prin regiunea transnistreană şi apoi vândute la Piaţa Centrală din Chişinău. „De contrabanda cu ţigări în cantităţi mari pe linia românească e responsabil Constantin Ţuţu şi băieţii săi de la Băcioi.”

„Contrabanda cu anabolizante se făcea prin intermediul Aeroportului Chişinău, fiind controlată de Dorin Damir, finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc. Chihlimbarul era adus prin contrabandă din Ucraina, prin regiunea transnistreană, la Aeroportul Chişinău, ulterior fiind transportat săptămânal în cantităţi de câte două tone în Hong Kong unde se produc bijuterii. Contrabanda cu alcool etilic, ţigări şi tutun din regiunea transnistreană este schema exclusivă a lui Gheorghe Cavcaliuc”, a adăugat Sorin Stati.

Fostul director al MoldATSA a ţinut să sublinieze că toate schemele de contrabandă erau cunoscute foarte bine de şeful vamei domnul Vrabie. Mai mult, personal s-a adresat cu cereri organelor de anchetă, însă după un şir de investigaţii şi filări, aceştia l-au anunţat că toate tranzacţiile sunt legale.

După emisiune, o maşină a Poliţiei a venit să-l preia pe Sorin Stati de la TV8 pentru a fi audiat la Ministerul de Interne, la invitaţia ministrului, Andrei Năstase.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Gheorghe Cavcaliuc a negat implicarea sa în contrabandă menţionând că nu există probe, însă nu a negat contrabanda în sine.

Astfel, fostul ambasador al R. Moldova la ONU, Alexei Tulbure l-a încurajat pe Cavcaliuc „să spună cu cine din noua guvernare a negociat păstrarea schemelor de contrabandă”.

„Pornim de la premisa (ad absurdum) că nu era implicat, dar cum era posibil ca şeful poliţiei naţionale să nu cunoască despre contrabanda pandemică din ţară. Dacă ştia, de ce nu a pus capăt fărădelegilor?”, a conchis Alexei Tulbure.