Parlamentari din comisiile juridice, nemulţumiţi de modificările la Statut

Parlamentul României, vot secret cu bile. În imagine un grup USL de parlamentari (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
07.02.2013

Mai mulţi parlamentari din Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului i-au cerut miercuri seară socoteală preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru modul în care a fost modificat Statutul parlamentarilor în cadrul comisiei de specialitate, ca urmare a solicitării de reexaminare.

Parlamentarii jurişti au adus reproşuri faţă de modul în care a fost redactat raportul comisiei de specialitate în cazul solicitării de reexaminare formulată de şeful statului.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, senatorul PSD Şerban Nicolae şi senatorul UDMR Mate Andras s-au numărat printre cei nemulţumiţi.

Cu toţii au semnalat faptul că între modificările aduse la Statut s-ar propune starea de incompatibilitate a parlamentarilor cu calitatea de avocat, au menţionat sursele citate.

Iată ce se precizează în raportul Comisiei de Statut, la secţiunea privind incompatibilităţile:

"Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu funcţiile publice de autoritate prevăzute la art. 81 alin. (2) şi la art.82'1 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare".

Propunerea este "pentru îndreptarea unei necorelări existente în Legea nr. 161/2003", se precizează în secţiunea de motivare a amendamentului.

"Fără această corelare, nu ar exista incompatibilitatea prevăzută la art. 82'1 (incompatibilitatea cu calitatea de avocat)", relevă explicaţia la modificarea propusă Statutului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor