Parcul Gării, devenit focar de infracţionalitate şi mizerie. USR îşi propune să-l salveze

Parcul Gării a ajuns un loc rău famat, cu mormane de gunoaie şi mobilier devastat. Pentru salvarea acestuia şi pentru confortul locuitorilor din zonă, USR cere transferarea terenului în administrarea CL Sector 1, pentru a-l transforma în gradină publică, curată, civilizată şi agreabilă pentru cetăţeni.
Ilinca Macarie, consilier USR
Ilinca Macarie, consilier USR (Facebook)

Consilierii USR, atât cei locali, din Sectorul 1, cât şi cei din Consiliul General al Primăriei Bucureşti, solicită ca Parcul Gării, situat în Bd. Dinicu Golescu nr. 40, să intre în administraţia consiliului local al sectorului 1, pentru ca acesta să poată fi transformat, din locul rău famat care a ajuns, în obiectiv turistic şi loc de divertisment, unde oamenilor să le facă plăcere să vină.

Solicitarea este adresată Primăriei Generale pentru a demara procedurile prin care acesta să treacă din proprietatea Ministerului Transporturilor, în cea a Sectorului 1, pe rază căruia se află. De altfel, primăria capitalei a dat, în 2001, parcul în administrare către ALPAB şi a solicitat în 2016 trecerea acestuia în administrarea consiliului sectorului 1, ambele prin hotărâri de consiliu. Niciuna dintre HCGMB nu a putut fi pusă în aplicare din cauza situaţiei juridice a terenului, acesta nefiind în proprietatea primăriei, informează USR, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

"Situaţia actuală a ajuns de nesuportat pentru locuitorii din zonă, deoarece parcul nu mai are, practic, administrator şi este lăsat pradă degradării. Din cauza faptului că este un parc deschis, este imposibil de supravegheat şi păzit, devenind astăzi un loc rău famat, de nefrecventat, un depozit de gunoaie, cu mobilier devastat, cu alei deteriorate, fără iarbă şi gazon. Pentru parcul Gării de Nord este nevoie de o schimbare de paradigmă, prin transformarea lui în grădină publică, prin amenajarea lui ca obiectiv turistic şi loc de divertisment, prin înfiinţarea unor zone pentru copiii mici şi foarte mici şi a unui ţarc pentru animalele de companie şi prin asigurarea deplinei siguranţe fizice şi psihice pentru vizitatori. Acest lucru este posibil numai prin implicarea directă a administraţiei locale de sector, care are ca obiectiv reamenajarea şi administrarea corespunzătoare a parcului, în scopul asigurării siguranţei cetăţenilor din Sectorul 1. El trebuie să devină o carte de vizită a Bucureştiului, pentru cei care ajung în capitală cu trenul.", scriu consilierii USR.

Parcul Gării de Nord - scurtă prezentare a situaţiei

Parcul Gării de Nord a fost amenajat în acelaşi timp în care a fost construit Palatului CFR, în perioada 1937-1938. El face parte din zona de protecţie a monumentului istoric Gara de Nord constituind, practic, împreună cu clădirea gării un ansamblu urbanistic. Administrarea parcului a revenit Primăriei Generale a Capitalei.

Datorită poziţionării sale în apropierea celei mai mari gări din România, aflată într-un continuu trafic de persoane intern şi internaţional, Parcul Gării de Nord ar trebui să funcţioneze ca loc de odihnă şi repaus, dar şi ca obiectiv turistic. Acest lucru este imposibil având în vedere că, profitând de marea aglomerare urbană specifică unei gări internaţionale, precum şi de traficul intens feroviar şi auto, în proximitatea Gării de Nord s-a format un cuib de infracţionalitate care îşi are “cartierul general” în acest parc, profitând de liberul acces în acesta la orice oră şi de imposibilitatea de a fi eficient păzit.

Zona în care este situat parcul este înconjurată de blocuri cu 8 etaje şi minim 5 scări, în ele locuind o populaţia densă de maturi, copii şi bătrâni care nu pot beneficia de acest loc de recreere din cauza nesiguranţei şi degradării lui permanente. În aceleaşi blocuri locuiesc şi mulţi deţinători de câini care nu beneficiază, în cadrul parcului, de un spaţiu amenajat pentru animalele de companie. Toţi şi-au exprimat nemulţumirea referitor la starea în care se află parcul de zeci de ani şi solicită remedierea de urgenţă a stării de fapt, arată reprezentanţii USR.

În consecinţă, stabilirea clară a responsabilităţilor cu privire la administrarea, întreţinerea şi paza Parcului Gării este iminentă, atât din motive de siguranţă şi igienă, dar şi din respect faţă de patrimoniul urbanistic al Bucureştiului, astfel încât, ca prim pas, de altfel şi singurul legal, consilierii locali USR din cadrul Primăriei Sector 1 vor depune, în zilele următoare, un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care vor solicita implicarea tuturor factorilor implicaţi în rezolvarea acestui caz, concluzionează USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne